Hoppa till huvudinnehåll

VM i dag: Tyskland suverän förhandsfavorit i backhoppningens mixed lagtävling

De blåvita insatserna i torsdagens individuella tävling inger ett visst hopp. Om Ilkka Herola och de övriga finländarna lyckas väl i lagbacken kan de till och med kämpa om tätplatserna i lagtävlingen i nordisk kombination. Men det är ett stort om.

12.00 Nordisk kombination, lagbacke (Referat: Mikael Oivo)

Finland: Leevi Mutru, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho, Ilkka Herola

Finlands sista medaljchans i kombinerat – Tyskland vill återställa rangordningen

Efter Ilkka Herolas och Leevi Mutrus femte respektive tionde platser har Finlands medaljförhoppningar i lagtävlingen vaknat till liv igen.

För Finlands del avgörs så mycket redan i backmomentet som har varit lagets akilleshäl under hela vintern. Om man lyckas minst lika bra som i torsdagens individuella tävling lever hoppet till längdmomentet där Finland är minst lika bra som alla andra, om inte till och med bättre.

För Tysklands del var torsdagens tävling en katastrof. Johannes Rydzek var bästa tysk på åttonde plats.

Under Eric Frenzels och Rydzeks ledning vill tyskarna visa i lagtävlingen att man fortfarande är ledande nation i nordisk kombination.

Ifall Österrike och/eller Norge lyckas bättre än tyskarna i backen kan tyskarnas dominans i lagtävlingar i kombinerat komma till ända i Seefeld.

13.15 Längdskidåkning, damer 30 km (Referat: Chriso Vuojärvi, Expert: Glenn Lindholm)

Finland: Laura Mononen, Eveliina Piippo, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen

En revanschsugen Therese Johaug mot tredje guldet?

VM-drottningen Therese Johaug fick på söta knölen i stafetten av Stina Nilsson. Räkna med att Johaug kommer till dagens tremil med blodad tand. Och det bådar inte gott för hennes konkurrenter.

Frågan är om någon klarar av eller ens vågar hänga med i det tempo som norskan skruvar upp.

Krista Pärmäkoski ska igen ha en chans att tampas om medaljerna. Men det kräver att Pärmäkoski åker på skidor som är konkurrenskraftiga.

Utöver Johaug och Pärmäkoski finns det en dryg handfull damer som har kapacitet att ta medalj. Norges Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Sveriges Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson och USA:s Jessica Diggins hör åtminstone till den skaran.

För de övriga tre finländarna är en placering bland de 20 främsta en realistisk målsättning. Når någon av dem topp tio är det en fullträff.

15.45 Nordisk kombination, stafett 4x5 km (Referat: Mikael Oivo, Expert: Glenn Lindholm)

17.00 Backhoppning, mixed lagtävling (Referat: Mikael Oivo

Finland: Susanna Forsström, Jarkko Määttä, Julia Kykkänen, Antti Aalto

Fyra medaljkandidater – Tyskland suverän förhandsfavorit

Tyskland vann lagtävlingarna för damer och herrar och går in som solklar förhandsfavorit till mixed lagtävlingen. Tävlingsformen har passat tyskarna även tidigare med VM-guld både 2017 och 2015.

Tysklands största hot är Österrike som tog silver i både damernas och herrarnas lagtävlingar. Norge och Japan har realistiska möjligheter att sätta käppar i hjulen för mellaneuropéerna.

I tidigare VM har Finland inte klarat av att nå andra omgången i mixed lagtävlingar. Finlands bästa placering (10:e) kom för fyra år sedan i Falun där man tävlade med nästan samma kvartett som i år i Seefeld – Janne Ahonen har bytts ut mot Antti Aalto.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport