Hoppa till huvudinnehåll

5 toppgrejer för söndagskvällen: Väktarnas tunga vardag, en massiv guide till mänskligheten har skickats till månen, kan klimatet räddas utan folkets missnöje?

Falcon 9-raket lyfter från Cape Canaveral.
Mänsklighetens samlade kunskap, ombord på skeppet Beresheet, lyfter mot månen. Falcon 9-raket lyfter från Cape Canaveral. Bild: EPA-EFE/JOEL KOWSKY / NASA SpaceX,Falcon 9,Beresheet

Här kommer lite läsning för söndagskvällen.

Hur ska världens demokratiska samhällen hålla ihop när sparåtgärder för att rädda klimatet drabbar befolkningen? Hur ser man till att gula västarnas demonstrationer i Frankrike inte upprepar sig?

Om några månader landar en rymdfarkost med en säkerhetskopia av mänsklighetens samlade kunskap på månen. På farkosten återfinns mer än 25 000 böcker, otaliga ordböcker och data rörande mer än 5 000 jordiska språk.

Det är inte lätt att vara väktare, berättar Lina Laine som trots det man får utstå trivs i jobbet. Människor har ofta fördomar mot väktare och kan både fysiskt och verbalt utsätta dem för mycket.

Det är inte många som flyttar till Finland från ett annat land. Jennifer Sandström, Ainur Elmgren och Pontus Edvinsson trotsar statistiken. De är svenskar som valt att flytta till Finland trots den trista bilden de haft av vårt land.

Jordens gröna yta har ökat med fem procent alltså över fem miljoner kvadratkilometer under åren 2000-2017. Ytan är nästan lika stor som Amazonas regnskog. Enligt uppgifter från Nasa har man främst två länder att tacka för tillväxten: Kina och Indien.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes