Hoppa till huvudinnehåll

Dopningsdömde Dürr pekas ut som medhjälpare i österrikiska härvan – Hauke och Baldauf testades sex gånger mellan september och februari

Längdskidåkningens upplopp i skid-VM i Seefeld.
Längdskidåkningens upplopp i skid-VM i Seefeld. Bild: All Over Press Seefeld in Tirol,Skid-VM 2019

Enligt den österrikiska tidningen Krone Zeitung har Johannes Dürr haft en roll i den österrikiska dopningshärvan. Dürr som åkte fast för dopning i samband med OS i Sotji ska ha hjälpt Max Hauke och Dominik Baldauf att komma i kontakt med den misstänkte idrottsläkaren.

Max Hauke och Dominik Baldauf har båda erkänt att de bloddopat sig under VM. I samband med en polisrazzia i onsdags tog Hauke på bär gärning mitt under en blodtransfusion.

Mitt i centrum för dopningshärvan står idrottsläkaren Mark Schmidt som misstänks var hjärnan bakom hela dopningsnätverket.

Den österrikiska tidningen Krone Zeitung rapporterar nu att den tidigare dopningsdömde längdskidåkaren Johannes Dürr figurerar i den här härvan.

Enligt tidningens källor har Hauke och Baldauf i polisförhör berättat att Dürr hjälpte dem att komma i kontakt med idrottsläkaren Schmidt.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det här. Ett uttalande kan påverka den pågående utredningen, säger polisens talesman Vincenz Kriegs-Au till tidningen.

Johannes Dürr tävlar i Sotji-OS
Johannes Dürr åkte fast i samband med OS i Sotji 2014. Johannes Dürr tävlar i Sotji-OS Bild: EPA/FILIP SINGER Johannes Dürr,längdskidåkning,dürr

Klarade flera tester

Tidningen skriver också att Hauke och Baldauf testades sex gånger från september fram till VM utan att åka fast.

– Alla tester var negativa. Inget onormalt hittades sedan början av säsongen, säger Michael Cepic som är chef för Österrikes antidopningsbyrå.

Tidningen skriver också att dopningshärvan växer och innehåller nu även sommaridrotter. Cyklisten Stefan Denifl som tävlade för Österrike i OS 2016 greps tidigare av polisen men släpptes efter att han erkände att han bloddopat sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport