Hoppa till huvudinnehåll

Expert uppmanar unga att spara från och med första lönen: Pruta på boendet och satsa på livet istället

Kvinna sitter vid ett bord på ett kafe och ser ner på sin bärbara dator.
Börja spara när du får din första lön säger experten. Kvinna sitter vid ett bord på ett kafe och ser ner på sin bärbara dator. Bild: Antonio Guillem Kvinna,Cafe,restauranger,uteservering,Business,datorer,bärbara datorer

Bostaden är en outtömlig källa av utgifter. Börja spara tidigt och lägg pengarna på annat istället. Det rådet ger ekonomirådgivare Sven-Eric Holmström från Karis. Han har sysslat med placering sedan han var tio år gammal.

Väggen i hans kontor pryds av ett fotografi av den stora tjurstatyn som ståtar på New Yorks Wall Street, ett av världens viktigaste finanscentrum.

En man står framför en tavla som  är ett fotografi  av en staty i brons föreställande en tjur. Det är en bild tagen vid Wall Street i New York.
Tjuren symboliserar uppgång. En man står framför en tavla som är ett fotografi av en staty i brons föreställande en tjur. Det är en bild tagen vid Wall Street i New York. Bild: Yle / Tiina Grönroos pengar,placeringar,aktier,Aktie,ekonomi,ekonomisk rådgivning,Karis,Västnyland,Aktierekommendationer,ekonomisk rådgivare,Sven-Eric Holmström

- Tjuren symboliserar uppgång, alltså när marknaden går uppåt. Jag är en optimist och vill därför ha den på väggen, förklarar Holmström fotografiet som en kund knäppte under en resa till det stora äpplet.

Holmström livnär sig på att ge ekonomiska råd och fick sina första aktier som tioåring under det glada åttiotalet.

Prutar man lite på boendet så har man bättre flexibilitet i ekonomin

Det var ändå inte förrän år 2000 som det verkliga intresset vaknade till liv.

- Vi hade en kurs i skolan om placeringar. Där fastnade jag och det blev min bransch, berättar han.

"Satsa på en indexfond"

För att ägna så mycket energi åt placeringar som Holmström gör så måste man ha ett stort intresse, det är en livsstil och en hobby. Siktet är ändå inte att bli miljonär.

- Mitt mål är att ha en ekonomisk trygghet, något att ta ifrån vid behov, säger han anspråkslöst.

Men även om man inte brinner för aktieplaceringar så kan man med rätt enkla medel säkra en bättre ekonomi på lång sikt, menar Holmström.

- Det som alla kan göra är att välja en andel av sin lön som går till framtida behov. Det lägger man undan och gärna på en indexfond.

- Det betyder att det är väldigt låga kostnader och aktiemarknadsplaceringar och god avkastningsförväntning, förklarar han.

Räcker med fem procent av lönen

Det gäller ändå att ha tålamod.

- På kort sikt händer inget. De första åren är jättetröga, men bara man låter det gå fem till tio år så inser man plötsligt att man sparat en ganska trevlig summa.

Det är inte frågan om några större risker heller, försäkrar Holmström.

- Trots att börsen eventuellt vänder neråt i år så spelar det ingen roll. Du lägger ändå månatligen in pengar och under många år.

osakesäästäminen talous
Du behöver inte ta några större risker för att placera. osakesäästäminen talous Bild: Henrietta Hassinen / Yle/ sparförsäkring,aktier,värdepappersmarknaden,aktiesparande,ekonomi,marknadsekonomi

Andelen du sparar behöver inte heller vara astronomisk. Det räcker med fem procent av lönen.

- Om du har en lön på 2 000 euro så lägger du undan 100 euro och sätter sprätt på resten.

Har du råd att göra avkall på lite mera så kan du spara en ganska väsentlig summa inför framtiden.

- Om du sparar 20 procent av lönen och får en avkastning på 5 till 6 procent per år har du 15 nettoårslöner sparade på 30 år, förklarar Holmström.

Butikskassa
Lägg bort en del redan av första lönen så har du en ansenlig summa när du når övre medelåldern. Butikskassa Bild: Yle butikskassa,Kassaapparat

Han uppmanar unga att börja spara så fort den första lönen kommer in på kontot. Det är lättast så, menar han.

- Om du börjar senare i livet så är det något du måste minska på till förmån för att spara. När du är ny i arbetslivet så är du inte van med inkomster, då är det lättare att genast lägga undan lite.

Pruta på boendet

Den största investeringen som många gör under sin livstid är den egna bostaden. Där ska man ändå tänka efter ett par gånger innan man slår till, säger Holmström.

- Jag uppfattar inte bostaden som en placering utan snarare en outtömlig källa av utgifter. Om man kan bo lite billigare och pruta på antalet rum så kommer man väldigt långt.

Han påminner om att det inte enbart går pengar åt till bostadsköpet, utan att det även handlar om inredning och renoveringskostnader.

Tre gröna Monopolhus i rad på eurosedlar.
Boendet sväljer mycket pengar och är ingen bra investering, menar Sven-Eric Holmström. Tre gröna Monopolhus i rad på eurosedlar. Bild: All Over Press banklån,bolån,pengar,bostadslån,ekonomi,hus,boende,budgeter,euro,hushåll,byggande,byggnader,egnahemshus

- Om du drar det spänt från början är frågan vad du ska renovera med om 15 år. Ett plåttak håller till exempel 40 år.

Han ger rådet att pruta på boendet och satsa på livet istället.

- Väljer du mellan ett 200 000 euros eller ett 170 000 euros hus, så betyder den där 30 000 euros skillnaden 50-150 euro per månad. Det är ansenliga pengar i längden. Prutar man lite på boendet så har man bättre flexibilitet i ekonomin, säger han och påminner att man kanske inte behöver det där gästrummet utöver att alla familjemedlemmar har egna rum.

Vänder sig till kvinnor för att undvika besserwissrar

Sven-Eric Holmström undervisar ungdomar i ekonomi och drar även kurser för vuxna. Nytt för i fjol var en kurs på Raseborgs Kulturinstitut som riktar sig till enbart kvinnor.

- Från Västra Nylands aktiesparare har vi ordnat placeringskvällar, utbildningar, företagspresentationer och exkursioner och annat. Dyker ens en kvinna dyker upp är det bra, förklarar Holmström ursprunget till att rikta sig specifikt till kvinnor.

För att locka fler kvinnor att intressera sig för placering valde Holmström tillsammans med Kulturinstitutet att ordna en kurs utan män.

- Då finns det finns ingen man med som låtsas veta bättre. Vi vill få bort alla besserwissers, förklarar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland