Hoppa till huvudinnehåll

Mäkelä sexa i trestegsfinalen – tre av fyra finländska häcklöpare till final

Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä. Kristiina Mäkelä. Bild: imago/Chai v.d. Laage/All Over Press Kristiina Mäkelä

Kristiina Mäkelä kunde inte blanda sig i medaljkampen i damernas trestegsfinal i inomhus-EM. Mäkelä hoppade 14,29 som bäst och blev till slut 18 centimeter från bronset.

Kristiina Mäkelä var ett av de största medaljhoppen för Finland under inomhus-EM i friidrott i Glasgow. Mäkelä tog sig planenligt till final men klarade inte av att kämpa om medaljerna och slutade på sjätte plats.

Mäkelä var femma i förhandsstatistiken bland finalisterna men hon fick inte till något hopp som skulle ha fört in henne i medaljkampen.

Mäkelä hoppade 14,29 i den andra omgången och det blev hennes bästa i tävlingen. För att kämpa om medaljerna skulle det ha krävts nytt personligt rekord av Mäkelä.

– Säsongens näst bästa tävling för Mäkelä så hon får godkänt, det är inget att hänga läpp över. Det bästa Kristiina såg vi inte i tävlingen, hon var lite tung i utförandet, säger Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo.

Tre gånger 14,47 för Saladucha

Mäkelä hoppade 13,76 i den första omgången och 14,12 i den tredje. De tre sista omgångarna gav tre övertramp för finländskan.

Ana Peleteiro från Spanien slog personligt rekord med 22 centimeter då hon vann guldet. Grekiskan Paraskevi Papahristou hoppade 14,50 och knep silvret med tre centimeter för Olha Saladucha.

Ukrainskan hade en speciell serie på så vis att hon hoppade 14,47 hela tre gånger då hon tog sin första mästerskapsmedalj på nästan fem år.

Tre blåvita häcklöpare i final

På herrarnas 60 meter häck blev det en svettig väntan för Elmo Lakka. Han slutade fyra i sitt semifinalheat med 7,70 och fick vänta in tiderna från den andra semifinalen innan det skulle klarna om han skulle gå till final.

Lorenzo Pierini gick i mål som femma i den andra semifinalen med 7,70 men då man jämförde tusendelar så var Lakka lite snabbare och knep den sista finalplatsen.

Till final gick också Nooralotta Neziri och Reetta Hurske på damernas 60 meter häck. Neziri gick i mål som trea i den första semifinalen med 8,04 knep en finalbiljett medan Hurskes 8,07 räckte som lucky looser.

HIFK-löparen Matilda Bogdanoff slutade sjua i den andra semifinalen med 8,12 och gick inte vidare till final.

Häckfinalerna avgörs senare i kväll.

Samtliga resultat från inomhus-EM hittar ni här.