Hoppa till huvudinnehåll

Massiva demonstrationer och sviktande hälsa stoppar inte Bouteflika - Algeriets president ställer upp för omval än en gång

Algeriska demonstrationer ordnades till och med i Paris.
Algeriska demonstrationer ordnades till och med i Paris. Algeriet,demonstrationer

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika har officiellt ställt upp för omval trots de flera dagar långa demonstrationerna mot hans avsikt att förlänga sitt tjugoåriga styre.

På söndag uppgav Algeriets valkommissionär Abdelwahab Derbal att varje kandidat som önskar ställa upp i valet personligen måste visa sig framför landets grundlagsråd.

Bouteflika, som i flera år varit mycket sjuk och allt mer sällan synts till i offentligheten, dök inte upp. I stället dök hans kampanjchef Abdelghani Zaalane upp. Bouteflika själv sägs vara på ett sjukhus i Schweiz.

Det ryktas att det egentligen är Boutelas stab, en samling höga officerare och mäktiga personer med kopplingar till landets säkerhetstjänst och affärsmannaelit, som styr landet.

Bouteflikas kampanjchef lovar att presidenten kommer att kräva nyval inom ett år - om han vinner valet.

- Jag lyssnade och hörde demonstranternas känslofyllda rop, särskilt de tusentals unga som oroar sig för landets framtid, lyder Bouteflikas svar på protesterna enligt ett brev som lästs upp av presidentens representant på nationell tv.

Presidentens motståndare har länge sagt att han är oförmögen att leda landet på grund av hälsoproblem, korruption och en avsaknad av ekonomiska reformer som skulle tackla landets rekordhöga arbetslöshet. Över 25 procent av den algeriska befolkningen under 30-årsåldern är arbetslösa, skriver Reuters.

Tiotusentals demonstranter

I över en vecka har tiotusentals algerier strömmat ut på landets gator och krävt att president Bouteflika ska lämna makten.

Det här är de största demonstrationerna i landet sedan Bouteflika kom till makten för 20 år sen, skriver BBC.

Demonstranterna saknar både ledarskap och ordning i ett land som fortfarande styrs av veteraner som kämpat i självständighetskriget 1954-1962, bland dem Bouteflika.

Abdelaziz Bouteflika besöker en vallokal under lokalvalet 2017.
Bouteflika har varit svårt sjuk i flera år sedan han drabbades av en hjärnblödning. Abdelaziz Bouteflika besöker en vallokal under lokalvalet 2017. Bild: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA Abdelaziz Bouteflika,Algeriet

Hittills har demonstrationerna varit relativt fredliga, om man räknar bort fredagens demonstrationer som ledde till gräl med polisen och 183 skadade personer.

I söndags rapporterade Reuters om att polisen skulle ha fått ta till vattenkanoner mot några demonstranter.

Tusentals demonstranter har protesterat i flera städer som Oran, Constantine, Annaba, Batna, Blida, Skrikda och Bouira. Till och med i Paris i Frankrike, där många personer med algerisk bakgrund bor, har drygt 6 000 algerier demonstrerat.

Bouteflikas motståndare

På söndag kväll har sju oppositionskandidater meddelat att de ställer upp i landets presidentval.

Den första kandidaten är den pensionerade generalen Ali Ghediri som säger att "en ny gryning närmar sig".

En annan kandidat är affärsmannen och IT-entrepenören Rachid Nekkaz som redan 2014 ville ställa upp i presidentvalet då. Enligt Nekkaz var det regimen som hindrade honom genom att låta polisen stoppa honom från att samla ihop de 60 000 signaturer han behövt för att ställa upp.

- Jag har upprepade gånger angripits av regimens utsända styrkor, vilket har fångats på video, säger Nekkaz till TT.

En nyckelutmanare i tidigare val, Ali Benflis, ställer inte upp i presidentvalet i år.

Trots demonstrationerna och motståndarna tippas Bouteflika vinna valet i år.

Källor: BBC, Reuters, TT, Yle

Läs mera:

Gryr en ny arabisk vår i Algeriet? Ovanligt stora demonstrationer kräver att den 82-åriga presidenten inte ställer upp för omval

I Algeriet har president Abdelaziz Bouteflikas kandidatur i presidentvalet utlöst demonstrationer av en storleksordning som inte har setts i landet på mycket länge. Bouteflika har länge varit sjuk, ryktas vara dement och har inte setts offentligt sedan år 2016.