Hoppa till huvudinnehåll

Nödraketsskjutning blåstes av på grund av blåsten

Nödraketsskjutningen i Stormälö på lördagen blåstes av på grund av blåsten.

De första nödraketerna seglade helt riktigt iväg mot Erstan. De sköts iväg framåt, längs isen.

Två män, den ena med turkos mössa och den andra med orange mössa, förbereder sig i en övning att skjuta iväg en nödraket. De skyddar sig bakom en plexiglasskiva.
Mikko Pasila instruerar en av deltagarna i hur nödraketen ska skjutas iväg. Två män, den ena med turkos mössa och den andra med orange mössa, förbereder sig i en övning att skjuta iväg en nödraket. De skyddar sig bakom en plexiglasskiva. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödraket,nödraketsövning

Sedan sköts två raketer uppåt, vilket de i en nödsituation ska göras.

Men då tog vinden tag i raketerna och deras fallskärmar. De flög bakåt, över alla som samlats för att skjuta raketer, över udden och landade i småbåtshamnen farligt nära båtar.

En nödraket blåser iväg över trädtoppar. En man i gul reflexjacka och orange mössa och en dam i röd anorak följer den med blicken.
Nödraketen landar på andra sidan udden. En nödraket blåser iväg över trädtoppar. En man i gul reflexjacka och orange mössa och en dam i röd anorak följer den med blicken. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödraket,Stormälö Marina

Arrangörerna konstaterade att det inte går att skjuta fler raketer. Efter det fick man bara öva sig i att tända och använda nödbloss.

Är nog behövligt att öva

- Det är lite synd att vi inte kunde skjuta raketer, för det är sällan man får tillstånd att göra det, säger Mikael Furu då han gör sig redo att tända och använda nödbloss istället.

De är heta att hålla i, så han har en handske på handen och håller upp handen i luften. Han ser ut som en Frihetsgudinna.

En man med röd mössa och solglasögon håller i ett nödbloss som brinner med en rödorange färg.
Frihetsgudinnan Mikael Furu. En man med röd mössa och solglasögon håller i ett nödbloss som brinner med en rödorange färg. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödsignalssystem,nödbloss

- Det var nog behövligt att öva. Det var inte riktigt enkelt, och särskilt om det skulle vara mörker och riktigt hård storm. Om det skulle vara en riktig situation, så är det säkert lite panik också, säger Furu.

Går det automatiskt nästa gång?

- Vi hoppas så. Fast vi hoppas att de aldrig kommer i användning förstås, säger Furu.

Familjen Furu spenderar största delen av semestern och också helger på sjön, så säkerhetsutrustningen måste vara i skick.

Fem nödraketer i rött, orange och gult ligger på en barrig stig.
Fem nödraketer i rött, orange och gult ligger på en barrig stig. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödraket,nödraketer

Mobiltelefoner har i inre skärgården gått förbi nödraketer

Nödraketer och nödbloss hör till besiktningsutrustningen på fritidsbåtar, men de är till för att användas i en nödsituation. Därför var det många som var intresserade av att öva, med gamla eller nya raketer och bloss.

En av dem var Kenneth Sandholm som aldrig ännu fått skjuta nödraketer. Han har eventuellt sett sådana bara på nyårsaftnar.

- Det skulle ha varit fint att pröva på så man vet hur det är om det skulle behövas, men nog är instruktionerna så tydliga att jag hoppas man klarar av det i en sådan situation också.

Kenneth Sandholm, en man med röd mössa, läser anvisningarna för hur man ska använda den nödraket han har i handen.
Kenneth Sandholm läser instruktionerna för hur en nödraket ska skjutas, men den fick inte skjutas iväg i blåsten. Kenneth Sandholm, en man med röd mössa, läser anvisningarna för hur man ska använda den nödraket han har i handen. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödraket,Nödsignalssystem,kenneth sandholm

Familjen Sandholm har inte gjort några längre resor med båt, så Sandholm hoppas att han inte behöver använda nödraketer och nödbloss på riktigt.

- Nog är det väl lite så att mobiltelefoner har gått förbi nödraketer åtminstone här på Skärgårdshavet.

Tog två månader att få alla tillstånd

Arrangörerna Paraisten Venkeskus hade räknat med att 90 personer skulle hinna skjuta nödraketer, och man hade fått 85 förhandsanmälningar. Dessutom kom många utan att ha anmält sig.

En person läser på ett nödbloss, en gul tub med bruksanvisningar för hur nödblosset ska användas.
En person läser på ett nödbloss, en gul tub med bruksanvisningar för hur nödblosset ska användas. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödsignalssystem,nödbloss

Det tog mer än två månader att få alla tillstånd för evenemanget, för luftrummet måste stängas av för hela den tid övningen ordnas.

- Det är som backhoppning. Blåser det för hårt så måste man vänta och istället njuta av hela evenemanget vi i övrigt har här, säger Mikko Pasila som är en av arrangörerna.

En nödraket har brunnit slut och dess fallskärm har landat på isen i en småbåtshamn.
En nödraket landade på isen i småbåtshamnen. En nödraket har brunnit slut och dess fallskärm har landat på isen i en småbåtshamn. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödraket,Nödsignalssystem,småbåtshamnar,Pargas,Stormälö Marina

Pasila tycker det är viktigt att kunna öva, för nödraketerna skjuts iväg ganska hårt, de måste skjutas i rätt vinkel och man måste ha koll på vartåt man skjuter.

Finns många olika modeller

- Om du aldrig har skjutit en nödraket eller använt ett nödbloss så är det ganska svårt att veta hur du använder den på riktigt.

En flicka håller i ett flammande rött nödbloss på en strand med is på havet.
En flicka håller i ett flammande rött nödbloss på en strand med is på havet. Bild: Marie Söderman/Yle nödsituationer,Sjönöd,Pargas,Nödsignalssystem,nödbloss

- Det finns många olika modeller och de fungerar lite på olika sätt. Därför är det viktigt att folk kommer på sådana här evenemang och övar, förklarar Pasila.

Eller skulle ha övat, om inte vinden hade varit för hård.

En man i gul reflexjacka och svart keps är beredd att skjuta iväg en nödraket. Han skyddar sig bakom en plexiglasskiva så att bara händerna och raketen kommer fram genom två hål i skivan.
En man i gul reflexjacka och svart keps är beredd att skjuta iväg en nödraket. Han skyddar sig bakom en plexiglasskiva så att bara händerna och raketen kommer fram genom två hål i skivan. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödraket,Stormälö Marina

- Vi måste spela med reglerna, för nödraketer är jättevarma då de brinner, så om de flyger in i skogen eller i någons hus så kan det gå fel väldigt snabbt, säger Pasila.

Nu hade man tur, för raketerna ramlade ner på isen i småbåtshamnen, inte på något hus eller någon av båtarna som är upptagna för vintern.

En fallskärm från en nödraket har landat på en stolpe i en isbelagd småbåtshamn.
En nödraket landade på en stolpe i småbåtshamnen. En fallskärm från en nödraket har landat på en stolpe i en isbelagd småbåtshamn. Bild: Linus Hoffman/Yle Nödraket,fallskärm,Pargas,Stormälö,Stormälö Marina

Arrangörerna planerar att ha en nödraketsövning igen om ett år, men då ska man också ha ett reservställe att skjuta på, om det skulle blåsa från fel håll då också.

Läs också