Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland missnöjt med USA:s sätt att hantera krisen i Venezuela

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Turkiet för "smygande expansion" i Syrien
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Turkiet för "smygande expansion" i Syrien Bild: . EPA/LAURENT GILLIERON Ryssland,Sergej Lavrov

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fördömer USA:s agerande i det krisdrabbade Venezuela. Han beskyller USA för skadlig inblandning i en suverän stats interna angelägenheter.

I ett telefonsamtal med USA:s utrikesminister Mike Pompeo uppges Lavrov ha beskyllt USA för provokationer som inte hör hemma i en demokratisk process.

Lavrov anser att USA levererat humanitärt bistånd till Venezuela enbart för att kunna sätta press på Venezuelas ledning.

- USA har på ett flagrant sätt blandat sig i en suverän stats inre angelägenheter och på ett skamlöst sätt brutit mot internationell rätt, sade Lavrov till Pompeo enligt nyhetsbyrån AFP.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo under förhöret i senatens utrikesutskott.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. USA:s utrikesminister Mike Pompeo under förhöret i senatens utrikesutskott. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Mike Pompeo

Enligt Ryssland borde allt bistånd till det allvarligt krisdrabbade landet kanaliseras via president Nicolás Maduro, medan USA har försökt få in hjälpförsändelser i samarbete med Colombia och Brasilien.

Lavrov föreslår bilaterala Venezuela-samtal

USA vidkänner inte längre Maduro som president utan har erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som landets nya ledare. Det anser Ryssland vara en provokation av stor kaliber.

Ryssland stöder Maduro, som avvisar alla påståenden om humanitär kris i landet. Han beskyller USA för att hitta på matbristen för att rättfärdiga en maktkupp.

Lavrov ska ha kommit med ett förslag om bilaterala samtal med USA om hur krisen i Venezuela ska lösas.

Han poängterade i samtalet med Pompeo att det endast är venezuelanerna själva som har rätt att fatta beslut om sin framtid.

Förutom krisen i Venezuela diskuterade Lavrov och Pompeo läget i Syrien, Afghanistan och på Koreahalvön.

Källa: AFP