Hoppa till huvudinnehåll

Vårdpersonal trötta på vårdreformen: "Man har anpassat sig till att sköta sitt jobb utan att fundera så mycket på saken"

Merja Puuskamäki.
Tiden börjar ta slut i förberedandet av vårdreformen, säger fackförbundet Supers huvudförtroendeman Merja Puuskamäki från Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Merja Puuskamäki. Bild: Yle/Mirva Ekman Österbotten,super

Fackförbunden är kritiska till att ingen har hört personalen i förberedandet av vårdreformen. Även kommande kollektivavtal och vem som betalar pensionen oroar.

Förberedandet av vårdreformen pågår fortfarande, dock med ganska snabb tidtabell. Tiden börjar bli knapp, vilket oroar fackföreningar inom vård- och välfärdsbranschen.

I dessa branscher jobbar bland annat närvårdare, läkare och vaktmästare och de jobbar i organisationer som skakas om rejält av vårdreformen samt landskapsreformen.

- Min personliga åsikt är att tiden börjar ta slut. Det är för stora och breda saker där den lilla människan hamnar i kläm, konstaterar Supers huvudförtroendeman Merja Puuskamäki från Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Jukos huvudförtroendeman Tuija Kivioja och JHL:s huvudförtroendeman Seija Suomela, som båda jobbar för Vasa stad, är av samma åsikt.

Seija Suomela.
Seija Suomela Seija Suomela. Bild: Yle/Tuomo Rintamaa Österbotten,Seija Suomela

- Jag tror att det kommer att gå över till nästa regeringsperiod. Det finns så pass många outredda saker, säger Suomela.

- De har tagit sig an för mycket på en gång. Det skulle ha varit bättre att ta en bit åt gången och se vad som fungerar i landskapen och vad som inte gör det, säger i sin tur Kivioja.

Tuija Kivioja.
Tuija Kivioja Tuija Kivioja. Bild: Yle/Tuomo Rintamaa Österbotten,Tuija Kivioja

"Arbetstagarna har inte hörts tillräckligt"

Representanterna för fackorganisationerna kritiserar förberedandet av reformerna. De anser att den temporära förvaltningen i Österbottens landskap, som förbereder reformen, inte har hört arbetstagarna tillräckligt.

- I början fick personalen vara mer involverade och via det kom det mera information. Nu är det inte så, säger Kivioja.

Huvudförtroendemännen kritiserar även den lösryckta helheten som är splittrad.

- Spetsprojekten lever sitt egna liv vid sidan om. Våra medlemmar har berättat att de inte alltid vet vad som är på gång. beskriver Kivioja.

Merja Puuskamäki tror att personalen håller sig ajour med reformen i och med att man talar så mycket om det i medierna och på arbetsplatserna.

- Men det är svårt även för mig att följa med läget, konstaterar Puuskamäki.

Många tror att arbetet förändras

Fackförbunders representanter tror inte att personalen för tillfället går runt och funderar på hur reformerna påverkar deras jobb. Det har tagit så länge att utreda allt.

- I början diskuterade vi saken mera och folk frågade mer. Nu har man anpassat sig till att sköta sitt jobb utan att fundera så mycket på saken. Eftersom lagstifningen är på hälft måste man glömma sådana saker som man inte kan påverka, säger Kivioja.

Seija Suomela håller med. Enligt henne är arbetstagarnas vardag hektisk och många tror att arbetet i sig inte kommer att förändras.

Personalen är ändå orolig för vissa saker som har med bytet av arbetsgivare att göra.

- Vi vill veta vad vårt kollektivavtal är och hur det går med våra pensioner. Det är stora saker, som förändringen innefattar. För det är man orolig, konstaterar Puuskamäki.

Text: Mirva Ekman / Yle Uutiset
Översättning: Juho Teir / Yle Österbotten

Här kan du läsa originalartikeln.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten