Hoppa till huvudinnehåll

Vasa + Korsholm = vad? Vår video förklarar allt du behöver veta om kommunfusionen

Det är nu två veckor kvar tills korsholmarna får säga sitt i den rådgivande folkomröstningen om en fusion med Vasa. Se vår video så är du på kartan i fusionsfrågan.

Inför folkomröstningen har korsholmarna fått en del material hemskickat. Bland annat fusionsavtalet och ett informationspaket som medborgarrådet har sammanställt med argument för och emot en fusion med Vasa. Vi frågade några korsholmare vad som påverkar deras beslut i frågan.

Christel Holmlund-Norrén bor i Norra Vallgrund men jobbar vid Yrkesakademin i Vasa.

Hon har följt med fusionsfrågan via tidningar, radio och sociala medier och läst den information hon fått hem i postlådan, bland annat medborgarrådets brev.

Porträtt av Christel Holmlund-Norrén.
Christel Holmlund-Norrén Porträtt av Christel Holmlund-Norrén. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträttfotografering,christel holmlund-norrén

- Om man skulle veta att man gör ett klokt val skulle det ju vara lätt, men det är en väldigt komplex fråga. Själv funderar jag på ur vilket perspektiv jag ska se den här frågan. Ska jag se på det ur individens eller familjens perspektiv? Ska jag tänka på kommande generationer eller den åldrande befolkningen?

- Eller ska vi se på det ur ett nationellt, nordiskt eller internationellt perspektiv? Sådana frågor kan jag gå och fundera på emellanåt.

Svårt att veta hur vardagen skulle påverkas

Den 2 april ska fullmäktigena i Vasa och Korsholm fatta beslut om en sammanslagning. Christel Holmlund-Norrén har funderat på hur hon skulle påverkas av en fusion med Vasa men tycker det är svårt att ta ställning till.

- Om vi tittar riktigt lokalt har jag funderat på i vilka avseenden jag är i kontakt med kommunen i dagsläget. Vi får väldigt bra service i Korsholm. Där har jag inget att klaga på. Men jag har också funderat på de större frågorna i världen just nu. Globaliseringen, hållbar utveckling, den åldrande befolkningen, digitaliseringen. Det är stora frågor som också inverkar på vårt dagliga liv.

Christel Holmlund-Norrén häller upp kaffe.
Christel Holmlund-Norrén och hennes familj trivs i Norra Vallgrund dit de flyttade 1998. Christel Holmlund-Norrén häller upp kaffe. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträttfotografering,christel holmlund-norrén

Tror du att din vardag skulle påverkas på något vis om det blir ett nej till fusion?

- Ja det är ju den stora frågan. Räcker pengarna till oberoende av om vi hör till Vasa eller Korsholm? Det viktiga tycker jag är att människor har sysselsättning, arbete, en utkomst. Men vi måste också hela tiden tänka på de äldre människorna och de yngre som vi egentligen besluter för i de här ärendena.

"Många beslut fattas i Helsingfors men inverkar på vår levnad i skärgården"

Holmlund-Norrén säger att hon fortfarande går och funderar på de här frågorna och försöker lyssna och ta till sig information och synpunkter.

- Nu när riksdagsvalet också närmar sig är det så många saker som hänger i luften. Det är mycket som besluts på politisk nivå i Helsingfors men som inverkar på vår levnad här ute i skärgården.

Christel Holmlund-Norrén tillsammans med hunden Saga hemma i köket i Norra Vallgrund, Korsholm.
Christel Holmlund-Norrén med hunden Zaga Christel Holmlund-Norrén tillsammans med hunden Saga hemma i köket i Norra Vallgrund, Korsholm. Bild: Yle/Sofi Nordmyr porträttfotografering,christel holmlund-norrén

Christel Holmlund-Norrén säger att hon självklart ska delta i folkomröstningen den 17 mars.

- Sedan är det förstås politikerna som besluter i den här frågan. Vi måste komma ihåg att det här är en rådgivande folkomröstning.

Gillade förslaget om områdeskommittéer

Ett av argumenten emot en fusion har varit svenskans ställning, men argumenten har också gällt service och närdemokrati ute på landsbygden. Vad tycker du som bor på landsbygden?

- Jag tyckte det var bra i förslaget till fusionsavtal att man skulle ha områdeskommittéer. Då kommer ju beslutanderätten i någon mån närmare invånarna. Sedan får man ju fundera på vilka frågor en områdeskommitté ska ta ställning till.

Du tror inte att service kunde gå förlorad om det blir en fusion?

- Det är en större helhet det är frågan om. Hur vi än skulle vilja ha det som tidigare är det så många beslut på nationell nivå som inverkar.

Argumenten för en fusion är bland annat en större och starkare region och bättre möjligheter för näringsliv och utbildning. Vad tänker du kring det?

- Jag rör mig själv i utbildningsvärlden, också på nationell nivå, och i ärlighetens namn - om jag till exempel far på ett nätverksmöte in i landet, säger jag att jag är från Vasa. För när jag åker till Jyväskylä vet ingen var Korsholm finns.

Skylt med texten Korsholm i förgrunden och skylt med texten Vasa i bakgrunden.
Skylt med texten Korsholm i förgrunden och skylt med texten Vasa i bakgrunden. Bild: Yle/Jonas Mastosalo Korsholm,Vasa,kommunfusion

Solfbon Marina Aspling har inte haft någon nytta av informationsmaterialet

Solfbon Marina Aspling tycker inte att den information hon fått hem i postlådan direkt har varit till någon nytta för hennes åsikt i fusionsfrågan.

- Inte egentligen. Jag har lite svårt att förstå vad de menar. Men min man har läst igenom det.

Solfbon Marina Aspling i Solf centrum
Marina Aspling Solfbon Marina Aspling i Solf centrum Bild: Yle/Anna Kurtén Solf,Marina Aspling

Vad tycker du om debatten som har pågått i kommunen om kommunfusionen?

- Jag har inte följt med den alls. Andra får göra det.

Aspling har inte heller deltagit i något av de informationsmöten som har ordnats för korsholmarna.

- Nej, det har jag inte. Jag tycker det är onödigt för mig.

"Helheten avgjorde"

Vallvikbon Jessica Burman har redan poströstat i folkomröstningen. Det var helheten, tidtabellen och den information hon fått via medierna som avgjorde beslutet för hennes del.

Vad tycker du om det material du fått hem i postlådan? Var det till nytta för dig?

- Ja, jag kollade igenom det. Jag hade inte förväntat mig att det skulle komma så pass mycket information direkt hem med posten.

Ett paket med olika dokument som ska skickas ut till alla röstberättigade korsholmare inför den rådgivande folkomröstningen den 17 mars.
Ett paket med olika dokument som ska skickas ut till alla röstberättigade korsholmare inför den rådgivande folkomröstningen den 17 mars. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Korsholm,folkomröstningar,Korsholm folkomröstning

Jessica Burman har inte deltagit i något av de informationsmöten som ordnats i kommunen.

- Jag var på väg men hade inte möjlighet. Annars skulle jag nog ha gått på det möte som ordnades i Kvevlax.

Är det någonting som har blivit oklart för dig gällande fusionsfrågan?

- Ja, en sak skulle jag ha velat ha mer utredd och det är Vasa centralsjukhus ställning. Om det skulle bli en samgång mellan Korsholm och Vasa, på vilket vis skulle det kunna garantera sjukhusets ställning och status?

Vad tycker du om debatten som har förts i kommunen om fusionsfrågan?

- Jag tycker den börjar bli på gränsen till osaklig. Man går till personangrepp mot folk beroende på vilken sida de står på. Det börjar spåra ur.

Smedsbybon Sofia Bergfors nöjd med informationsmaterialet

Smedsbybon Sofia Bergfors har läst informationen hon fick hem i postlådan i veckan.

- Det var bra, jag blev nog insatt, säger hon.

Smedsbybon Sofia Bergfors i Smedsby centrum
Sofia Bergfors Smedsbybon Sofia Bergfors i Smedsby centrum Bild: Yle/Anna Kurtén Korsholm,Sofia Bergfors

Bergfors har inte deltagit i något av de informationsmöten som ordnats i kommunen och hon har inte heller följt med fusionsdebatten så noga. Men hon har bildat sig en uppfattning och tänker rösta.

Kommer dina kompisar att gå och rösta?

- Jag har inte talat med mina kompisar om fusionsfrågan så jag vet inte hur de kommer att rösta eller om de kommer att göra det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten