Hoppa till huvudinnehåll

Ville Niinistö: "Statsministern ljuger - inte vill De gröna stoppa skogsavverkningarna"

De grönas ordförande Ville Niinistö på Gullranda den 12 juni 2017.
De grönas ordförande Ville Niinistö på Gullranda den 12 juni 2017. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Ville Niinistö,Gröna förbundet,politiker i Finland,Gullranda

Ett gräl har blossat upp mellan De grönas tidigare ordförande, riksdagsledamot Ville Niinistö och statsminister Juha Sipilä (C) om det bästa sättet att sköta om Finlands skogar.

Niinistö är förargad över Sipiläs uttalanden om skogsvård i tidningen Uutissuomalainen, och beskyller Sipilä för lögn. Också Socialdemokraterna har reagerat, och säger att Centern verkar sprida lögner i ren panik inför valet.

"Rödgrön skogspolitik"

Enligt Sipilä vill de "rödgröna" förbjuda avverkningen av skog helt och hållet och därmed hota de arbetsplatser som skogsbranschen erbjuder.

I sin tweet säger Niinistö att det här är lögn. Visst har partierna olika uppfattningar om hur naturens mångfald ska skyddas, och om hur mycket skog som kan avverkas.

- Men De gröna vill ingalunda förbjuda avverkningar - vi vill bara resonera om metoderna, säger Niinistö.

Statsministerns uttalanden andas panik

Också Socialdemokraterna har reagerat kritiskt mot Sipiläs uttalanden om "rödgrön skogspolitik."

- Inte vill SDP heller förbjuda skogsavverkningar, säger partisekreteraren Antton Rönnholm på Twitter, och viceordförande Sanna Marin instämmer.

Både De gröna och SDP beskyller Sipilä för att sprida osanningar om andra partier inför riksdagsvalet, och enligt Sanna Marin sker det av ren panik.

Centern ska på måndagen publicera sitt skogsprogram. Det slår fast att avverkningarna inte behöver minskas.

Det var med anledning av skogsprogrammet som statsminister Sipilä intervjuades i Uutissuomalainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes