Hoppa till huvudinnehåll

Vinnaren av norska MGP anklagas för plagiat - många ser likheter till Saara Aaltos "Monsters"

Saara Aalto på Eurovisionsscenen.
Saara Aalto framför sången Monsters på Eurovisionsscenen 2018. Saara Aalto på Eurovisionsscenen. Bild: EBU / Andreas Putting Saara Aalto,Monsters (Saara Aalto),Eurovision Song Contest 2018

Artisten Keiino, vinnaren av den norska uttagningen till Eurovisionstävlingen, anklagas för att ha kopierat delar ur finska Saara Aaltos bidrag från ifjol.

Efter Keiinos vinst var det många som på sociala medier kommenterade att sången Spirit In The Sky skrämmande mycket påminde om Sara Aaltos Eurovisionsbidrag Monsters.

Det är de första verserna i refrängen som sägs påminna om Monsters.

Enligt Tor Martin Bøe, musikrecensent på norska Verdens Gang, påminner de två låtarna väldigt mycket om varandra.

- Nu när man sagt det så påminner sången väldigt mycket om den, säger han till NRK.

Även juryn överens om likheten

Efter gårdagens vinst har NRK pratat med medlemmar av den internationella juryn som tillsammans med den norska publiken avgjort finalens vinnare.

Flera av jurymedlemmarna säger sig ha noterat sångens likhet till det finska bidraget och säger att det här faktumet drog ner på deras bedömning av låten.

MGP-chefen Stig Karlsen erkänner för NRK att vissa av verserna i sången kan ha vissa likheter till den finska sången men anser inte att låten annars påminner om Monsters särskilt mycket.

- Det är omöjligt att göra popmusik i dagens läge utan att låna någonting som liknar något annat. Men det är ändå långt från plagiat, säger Karlsen.

Källor: NRK, VG