Hoppa till huvudinnehåll

Blommornas brus

I Norra Karelen finns en by där blommor och fjärilar har en egen fest

Älskar du blommor? Då är den här byafesten något för dig. I Haapasalmi by i Rääkkylä firas varje sommar en riktig blomsterfest.

Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor

Människor vandrar på blomsterodlingen. En del samlar sig en bukett, någon tar bilder, andra nöjer sig med att beundra himlen av torkade blommor som pryder ladans innertak.

För att komma med på den här byafesten behöver man verkligen ta sig bort från de mer trafikerade lederna. Då vi kört fyra kilometer från Rääkkylä centrum mot Kides, vänder vi in på Salonkylävägen. Knappt tolv kilometer senare tar vi en högersväng in på Haapasalmivägen. Ännu dryga två kilometer längs en sandväg, och så är vi framme.

Grafik: blått streck, på mitten blåa blad
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad grafik,egenland_lehdet

Söder om Rääkkylä*, i Haapasalmi by, ordnas årligen ett evenemang som kallas för Kukkakuhhaus, ungefär Blomsterbruset. Men vad innebär en "kuhhaus" egentligen?

– Kuhhaus är ett brus, då det händer mycket på en gång. Plötsligt samlas många människor på ett och samma ställe. Det är ett roligt ord, säger evenemangets värd, blomsterodlaren Markku Halonen. Han hälsar personligen alla besökare välkomna iklädd sin traditionella karelska dräkt.

Kukkakuhhauksen isäntä, kukkaviljelijä Markku Halonen lähikuvassa.
Värden för Kukkakuhhaus, blomsterodlaren Markku Halonen ordnade det första Kukkakuhhaus-evenemanget år 2011. Kukkakuhhauksen isäntä, kukkaviljelijä Markku Halonen lähikuvassa. Bild: Eva Pursiainen Rääkkylä

Framför oss öppnar sig en enorm blomsteräng som lyser i alla sensommarens färger. Astrarna strålar i kapp med fjärilarna, som rör sig i ryckig flykt över blomsterhavet.

– Sådana här blomsterängar finns ingen annanstans, och då blommorna i naturen redan har vissnat, kommer fjärilarna hit. Vi har gott om surrande insekter och använder inga gifter. Det är viktigt för oss att fjärilarna har det bra här, säger Halonen med eftertryck.

Blommor gör gott.

– Blommor gör gott, säger Halonen på sin sävliga dialekt. Vi behöver sådan här blomsterterapi.

På Kukkakuhhaus kan man plocka blommor, torka blommor, fotografera blommor, köpa, eller bara beundra blommor.

Stämningen på blomsterängarna är lugn, koncentrerad, lycklig. Denna somriga söndag kantas av regn: ibland öser det ner, men det verkar inte störa atmosfären. Markku Halonen har rätt: blomsterenergin smittar!

Översättning: Eva Pursiainen

Grafikdekoration
Grafikdekoration dekoration,Grafik,egenland_pisarat
Egenland-kartta
Genom att klicka på kartan kommer du till en karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Egenland-kartta Rääkkylä

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!

* Ibland kallas Rääkkylä för Bräkylä på svenska. Bräkylä finns ändå inte med i Institutet för de inhemska språkens förteckning över svenska ortnamn i Finland, och det officiella svenska namnet är Rääkkylä.

Uppdatering 14.8.2019: Ändrat rubrik, tillagt innehåll.