Hoppa till huvudinnehåll

Dopningshärvan som nystades upp i Seefeld växer – meriterad cyklist gick frivilligt till polisen: "Jag misstänker att detta kan utvecklas till en global jordbävning"

Cyklisten Georg Preidler.
Cyklisten Georg Preidler. Cyklisten Georg Preidler. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Georg Preidler

Skid-VM:s dopningshärva visar sig skörda offer på bred front. Pressen på den österrikiska cyklisten Georg Preidler blev för stor och nu har han medgett att han är en del av det tyska dopningsnätverket. Jag kunde inte längre leva med den här hemligheten, säger han till tidningen Kronen Zeitung.

Preidler som tävlar för ett franskt cykelstall ska själv ha erkänt sin dopningsanvändning till polisen i Graz.

– De senaste dagarna har varit en mardröm. Jag kunde inte sova längre, jag kunde inte äta. Jag vet inte om dopningsdoktorn har kunnat dölja allt. Men jag kunde inte längre leva med den här hemligheten.

I samband med skid-VM i Seefeld har fem idrottare erkänt bloddopning. Samma tyska kriminella organisation befaras ligga bakom den omfattande och systematiska bloddopningen. En 40-årig tysk idrottsläkare misstänks ha haft en central roll i det hela.

– Dessa personer letar upp dig. Det finns alltid en press på att prestera, att få sponsorkontrakt och att behålla jobbet.

– Man tränar dagligen men stampar på stället. I något skede vill man uppnå mer. Man behöver inte göra mycket för att bloddopa sig. De kommer till en och fixar allt.

Misstänker att härvan växer

Enligt Priedler ska han inte ha varit dopad under de lopp som har har presterat bäst i. 28-åringen har exempelvis varit trea på en bergsetapp i Giro d'Italia år 2016 och slutade 29:a totalt i Italien 2018.

– De kommande veckorna kommer att bli tuffa. Jag känner inte till andra idrottares namn. Men jag misstänker att detta kan utvecklas till en global jordbävning.

Preidlers stall kommer att uttala sig senare under måndagen.

Också en annan österrikisk cyklist, Stefan Denifl, har erkänt bloddopning. Han förhördes av polis under veckoslutet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport