Hoppa till huvudinnehåll

“Alla är stjärnor hos oss”

Det viktigaste är att delta och ha kul, säger man i Leppävirta där VM i flygstövelkastning är ett av flera hundra årliga sportevenemang

Poppi, pilkskidning, boccia, stövelkastning… känner du till de här idrottsgrenarna? I Leppävirta kan man bekanta sig med dem under ledning av Jorma Rajakannas, den handlingskraftiga ordföranden i idrottsföreningen Leppävirran Urheilijat.

Grafik, blått streck, till höger blåa moln
Grafik, blått streck, till höger blåa moln grafik,egenland_pilvet

Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor

Det är kö framför omklädningsrummen vid idrottsplanen i Leppävirta. Himlen är molnfri, det ser ut att bli en het dag. Stämningen är förväntansfull, för snart börjar 2018 års VM-tävlingar i flygstövelkastning. Tävlingen lockar drygt 300 deltagare från hela Finland, och några från Ryssland.

Vårt land, vårt land ljuder i sommarvärmen, och tävlingen börjar. Deltagarna värmer upp och funktionärerna förbereder sig för att mäta dagens kast. En hög med flygstövlar väntar intill kastområdet.

I traditionsidrotten är vi inne på idrottens rötter, hit hör inte pengar eller kommersialism.― Jorma Rajakannas

Men vad tusan är en flygstövel?

– Grenen utvecklades från vanlig stövelkastning. En kille gjorde en stövel där han plattade ihop skaftet. Stövelkastarna godkände ju inte den bearbetade stöveln och det blev hemska bråk, berättar ordförande Jorma Rajakannas om grenens historia.

– Men jag tänkte att inte gör det något, så nu kastar vi traditionell stövel och flygstövel jämsides.

Både stövelkastning och flygstövelkastning hör till de traditionella idrottsgrenarna. Leppävirran Urheilijat har återupplivat dessa gamla idrottsgrenar, och också hittat på nya.

– I traditionsidrotten är vi inne på idrottens rötter, hit hör inte pengar eller kommersialism. Förr i tiden hade man dem som hobby och ordnade tävlingar på gården för eget nöjes skull, säger Jorma.

Målet är att bevara idrottens glädje, och grenarna låter onekligen roliga: Vad är fisklöpning och stockstötning? Och hur flyger en mjölkpall?

Kaksi naista istuu pöydät ja papereita edessään. Toisella puolella parveilee ihmisiä.
Kaksi naista istuu pöydät ja papereita edessään. Toisella puolella parveilee ihmisiä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats
Eri-ikäisiä ihmisiä seisoo kesällä urheilukentän reunalla jotain katsomassa.
Tävlingarna börjar med sången Vårt land. Eri-ikäisiä ihmisiä seisoo kesällä urheilukentän reunalla jotain katsomassa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats
Mies heittää litistettyä kumisaapasta urheilukentällä kesällä.
Flygstöveln färdas i en effektfull båge och kasten blir längre tack vare strömlinjeformningen. Därför har flygstövelkastningen nu blivit en populärare gren än den traditionella stövelkastningen. Mies heittää litistettyä kumisaapasta urheilukentällä kesällä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast
Mies istuu ulkona urheilukentällä pulpetti edessään ja mikrofoni ja kynä kädessään.
Jorma Rajakannas organiserar, refererar, uppmuntrar alla att delta och kastar själv flygstövel. Mies istuu ulkona urheilukentällä pulpetti edessään ja mikrofoni ja kynä kädessään. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats
Mies ja nainen istuvat pulpetin ääressä urheilukentällä kirjaamassa tuloksia ylös. Taustalla yleisöä.
Funktionärerna har en viktig roll för att det ska bli lyckade tävlingar. Mies ja nainen istuvat pulpetin ääressä urheilukentällä kirjaamassa tuloksia ylös. Taustalla yleisöä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,Gummistövel
Nainen ja poika istuvat hymyillen puisessa katsomossa kesällä.
Teija och Tommi Aho från Pulkkilan Ponsi deltar i tävlingarna. Nainen ja poika istuvat hymyillen puisessa katsomossa kesällä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,Gummistövel

Piligrepp, ansats, rotation – och kast

Jorma gör det genast klart för oss att hela Egenlands team är välkommet att delta i tävlingen. Han förevisar flygstöveln för oss och ger anvisningarn för hur man bäst slungar iväg den.

– Det här är en modifierad stövel, man har karvat bort botten och nitat ihop den. Formen är fri, var och en får bygga en sådan stövel som man tror flyger så långt som möjligt.

Man tar tag i stöveln med ett såkallat piligrepp, med tummen. Före kastet tar man fart, snurrar runt ett par varv som då man kastar diskus, och slungar iväg stöveln med skospetsen först.

– De bästa kastarna har en lång fartsträcka och snurrar fyra gånger. Om stöveln far iväg i rätt läge flyger den högt, i höjd med trädtopparna, och flyger långt.

Herrarnas världsrekord i flygstövelkastning innehas av Jukka Vesterinen och mäter 102,99 meter. Pirjo Saukkonen är damernas världsrekordinnehavare, det ligger på 59,71 meter. Båda kastarna är medlemmar i Leppävirran Urheilijat.

Nybörjaren får nöja sig med måttligare resultat. Att kasta flygstövel är inte lika enkelt som det ser ut. Stöveln flyger lätt åt endera sidan eller så får den inte luft under sig.

Litistetty musta kumisaapas, jota käsi pitää kiinni varresta.
Piligreppet. Litistetty musta kumisaapas, jota käsi pitää kiinni varresta. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,Gummistövel

Nainen venyttää itsensä spagaattiin urheilukentällä.
Nainen venyttää itsensä spagaattiin urheilukentällä. Bild: Yle / Rasmus Tåg Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,Gummistövel

Nainen heittää urheilukentällä liitosaapasta, taustalla ihmisiä katsomassa.
I tur att kasta står Rysslands Anastasia Smirnova. Nainen heittää urheilukentällä liitosaapasta, taustalla ihmisiä katsomassa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,kastgrenar,idrottstävlingar,Norra Savolax,funktionärer

Kaksi hymyilevää naista istuu aidan edessä kesällä, taustalla Venäjän lippu.
Olga och Natalya Romanova hejar. Kaksi hymyilevää naista istuu aidan edessä kesällä, taustalla Venäjän lippu. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,Gummistövel,Ryssland,anhängare

Mies ja nainen löyvät kädet yhteen hymyillen kesällä urheilukentällä, taustalla hymyileviä ihmisiä.
Egenlands filmteam deltog också i tävlingarna. Programledarna Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala lyckades bra! Mies ja nainen löyvät kädet yhteen hymyillen kesällä urheilukentällä, taustalla hymyileviä ihmisiä. Bild: Yle / Rasmus Tåg Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast

Känner du till dessa traditionella idrottsgrenar?

Fisklöpning
Deltagarna metar först på valfritt ställe, och då de fått napp, springer de en runda på en kilometer. Den som fångat mest fisk och sprunigt flest rundor vinner. Pilkskidning är fisklöpningens vintriga motsvarighet.

Mjölkpallkastning
Då man kastar mjölkpall får man inte ta fart eller röra på fötterna alls. De bästa kastarna slungar iväg den 3,2 kilo tunga pallen över 30 meter.

Stockstötning
En gammal olympisk gren där stocken lyfts mot axeln och så kastar man den framåt - eller stöter, egentligen. Stöten är godkänd då stocken snurrar runt. Herrstocken väger 20 kilo och är 4,20 meter lång.

Kyykkä
Ett gammalt karelskt gårdsspel där man försöker då bort cylindrar av trä med hjälp av att kasta klubbor mot dem. Ju färre kast som behövs, desto bättre.

LepU inspirerar till att röra på sig: “Alla är stjärnor hos oss”

Idrottsföreningen Leppävirran urheilijat grundades år 1929 som en byaförening i byn Kotalahti. År 1983 flyttade föreningen till tätorten och tog namnet Leppävirran urheilijat.

LepU är en ofattbart aktiv idrottsförening, den ordnar minst ett evenemang per dag, till och med fler. Den största orsaken till aktiviteten är Jorma, som inspirerar alla att komma med och prova på idrott.

– Vi har tävlingar varje måndag kväll, då kan deltagarna vara allt mellan ett och åttio år gamla. Funktionsnedsatta har sin egen grupp. Och alla prestationer mäts, berättar Jorma.

– Hos oss i LepU är alla stjärnor. Vi ger alla en chans att göra resultat, helt enligt egen förmåga och nivå.

Mies ja nainen seivovat hymyillen kesällä urheilukentällä, pieni lapsi ja vauva sylissään.
Familjen Huerta kom för att tävla. Mies ja nainen seivovat hymyillen kesällä urheilukentällä, pieni lapsi ja vauva sylissään. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer

Elina och Jaime Huerta deltar i flygstövelkastningens familjeserie. Siiri är tre år, och i Jaimes famn vilar en månad gamla Toivo.

Elina är återflyttare. Hon kom tillbaka till sina barndomstrakter tillsammans med sin man och grundade familj. LepUs verksamhet har blivit en viktig del för hela famljen.

– Jorma är så energisk och uppmuntrande. Han förmedlar en sådan kärlek till allt det här, och han tar alla i beaktande, säger Elina.

– Barnen får också pris för sina prestationer, de får medaljer runt halsen. Det är jätteviktigt. Och Jorma lockar föräldrarna att röra på sig och att delta i föreningens verksamhet.

Jaime blev ivrig på skidåkning och började träna på allvar tillsammans med LepU, under Jormas guidning.

– Nuförtiden är jag skidtokig. Jag har skidat Finlandia-loppet två gånger, senast under två timmar. Här deltar jag i Lepus skidtävlingar så gott som varje vecka, ler Jaime.

En man kastar en stövel vid en idrottsplan.
Jaime Huerta kastar. En man kastar en stövel vid en idrottsplan. Bild: Yle/Kaisa Kumpula idrott,egenland_liitosaapas
Dekoration
Dekoration dekoration,egenland_saapas

Nu är det damernas världsrekordinnehavare Pirjo Saukkonens tur att kasta flygstövel, annonserar Jorma i högtalaren.

– Nu Pirjo, 60 meter!

Pirjo tar fart och snurrar. Stöveln åker iväg mot himlen. ottaa vauhtia ja pyörähtää.

– Ganska… ganska… ganska starkt, ett bra kast, 52 meter!

Tävlingen har en vinnare. Anastasija Smirnova från Ryssland springer över för att ge Pirjo en grattiskram.

Den här VM-tävlingen är sannerligen en mysig en. Alla tävlar på allvar, men hejar ändå på varann. Och i slutet av dagen lyfter man händerna mot himlen på prispodiet, med VM-medaljer runt halsen.

nainen nostaa kätensä ilmaan heittonsa jälkeen urheilukentällä.
Pirjo Saukkonen är nöjd över sitt vinnande kast. nainen nostaa kätensä ilmaan heittonsa jälkeen urheilukentällä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,Gummistövel
Neljä eri-ikäistä naista seisoo rivissä urheilukentällä hymyillen ja mitalit kaulassa.
Tävlande i fyra generationer från vänster till höger: Aada Kärkkäinen, Anna-Mari Kärkkäinen, Tuija Antikainen och Aune Antikainen. Neljä eri-ikäistä naista seisoo rivissä urheilukentällä hymyillen ja mitalit kaulassa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats
Kolme naista nauraa iloisesti yhdessä mitalit kaulassaan.
Egenlands damlag på prispallen. Kolme naista nauraa iloisesti yhdessä mitalit kaulassaan. Bild: Yle / Rasmus Tåg Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,medaljer
Mies on kumartunut koiran talutushihna kädessään ja pieni mäytäkoira edessään.
Jorma tillsammans med sin tax Tiinu efter en lång tävlingsdag. Mies on kumartunut koiran talutushihna kädessään ja pieni mäytäkoira edessään. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Wellie wanging,världsmästerskapstävlingar,idrott,gamla idrotter,Leppävirta,idrottsföreningar,familjer,Norra Savolax,kastgrenar,idrottstävlingar,funktionärer,idrottsplats,kast,Gummistövel,taxar

År 2019 ordnas VM-tävlingen i flygstövelkastning i St:Michel 6.-7.7.

Översättning: Eva Pursiainen

Suomen kartta, jossa merkitty Leppävirta.
Genom att klicka på kartan kommer du till en karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Suomen kartta, jossa merkitty Leppävirta. Bild: Yle Leppävirta,kartor

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!