Hoppa till huvudinnehåll

Kan endast en medalj vara det bästa som hänt finsk längdskidåkning? "Hade medaljerna blivit fler hade den djupa diskussionen uteblivit"

Krista Pärmäkoski och Jessica Diggins i hetluften vid VM.
Krista Pärmäkoski och Jessica Diggins i hetluften vid VM. Krista Pärmäkoski och Jessica Diggins i hetluften vid VM. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski,Jessica Diggins

Smutsbyket efter skid-VM i Seefeld tvättas just nu på nätsidor och i tidningsspalterna. Iivo Niskanens brons blev Finlands enda medalj och nu granskas allt från vallakatastrofen till skidåkarnas beteende på allvar. Yle Sportens podd misstänker att den diskussionen hade uteblivit om VM-tävlingarna präglats av mer stolpe in.

I ett av fågelkvitter fyllt hotellrum i Seefeld sitter Chriso Vuojärvi och väntar på hemresan medan diskussionen om de blåvita tillkortakommenandena tar fart på allvar.

– Jag måste krypa till korset och säga att en medalj är avsevärt sämre än de fyra-fem medaljerna jag förutspådde. Detta VM visade tyvärr ändå att Finland inte är bättre än så här.

– Jag blev själv lurad av Kerttu Niskanens världscupseger och när Ilkka Herola och Eetu Hirvonen vann i Lahtis.

Vuojärvi tar också upp fler instanser av stolpe ut med Krista Pärmäkoskis fjärde plats samt Ristomatti Hakolas och Iivo Niskanens fall. Också Kerttu Niskanens insjuknande under pågående VM spelade in.

– Det kunde, om allt hade lyckats perfekt, ha blivit de fyra-fem medaljerna jag pratade om, men nu när jag tänker efter så var det något av ett fantasifoster, tyvärr.

Kerttu Niskanen åker skidor på 10 kilometer klassiskt i VM i Seefeld.
Kerttu Niskanen sjuk under VM, framgångarna uteblev. Kerttu Niskanen åker skidor på 10 kilometer klassiskt i VM i Seefeld. Bild: Lehtikuva Kerttu Niskanen

Konklusionen för Vuojärvi är ändå att nivån inte är bra nog och att målet måste vara att lyckas bättre vid stora mästerskap.

Han får medhåll av Antti Koivukangas som ändå frågar sig om det inte var viktigt, och på sätt och vis bättre, att medaljerna uteblev?

Reaktionerna på endast ett brons har satt igång en viktig diskussion.

– Vad skulle läget ha varit om till exempel tre fjärdeplatser hade givit tre medaljer istället? Då hade vårt saldo varit fyra medaljer och i värsta fall hade allting då varit frid och fröjd, vilket det helt uppenbarligen inte är, säger han.

Chriso Vuojärvi höll med om att den urgamla konstruktionen med medaljörer på platserna 1–3 blir ganska konstgjord.

– Ibland kan en fjärde plats vara en alldeles förnämlig prestation, ta till exempel Iivo Niskanens prestation i skiathlon. Det kunde ändå ha blivit betydligt mer än så.

Krista Pärmäkoski.
Pärmäkoski utanför pallen i Seefeld. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

– Ändå ligger det något i det du säger, med fler stolpe in än stolpe ut kanske inte den djupa diskussionen som nu kommer att föras alls skulle ha ägt rum, menar Vuojärvi.

Vallakatastrofen ett faktum

Efter VM har serviceteamets insatser hamnat under lupp och ofta är "dåliga skidor" något som man använder som en undanflykt för att bortförklara en svagare insats.

– Jag, Glenn (Lindholm) och alla som såg åkarna på ort och ställe kunde med egna ögon helt uppenbart se att finländarnas skidor i snitt gled sämre än de argaste rivalernas skidor.

– Åkarnas insats var medioker här i Seefeld, men det varvades nog av en medioker insats av vallateamet, det måste sägas och jag tror att de inser det själv, slår Vuojärvi fast.

Att det verkar råda en oharmonisk stämning inom det finska längdlandslaget har varit på tapeten efter mästerskapet, men Vuojärvi konstaterade att det inte är en nyhet i sig.

Matti Haavisto.
I stormens öga: Chefstränaren Matti Haavisto. Matti Haavisto. Bild: Lehtikuva porträtt,matti haavisto

– Enligt uppgift har de finska idrottarna redan under en längre tid saknat hyfs och pli. Det är bra att man från vallateamet lyfter upp det. Det är nu bara så att om man hör till ett team så fasingen, då hälsar man, tackar man, säger varsågod och kanske till och med kostar på sig ett leende då och då.

– Att det gått så här långt i det finska längdlandslaget tycker jag att är skrämmande. Att det tillåtits fortgå är ett tecken på ganska dåligt ledarskap.

Koivukangas håller med Vuojärvi och understryker det faktum att man tävlar med och mot sina lagkamrater är en naturlig del av idrotten på individnivå.

– Så länge kommunikationen i dessa frågor är tydlig och solklar är det inte ett problem.

– Ändå måste teamtänket infinna sig också i individuell idrott. Man vinner och förlorar tillsammans som ett lag och det går ända ner till gräsrotsnivån, in i vallaboden och bland externa samarbetspartners, konstaterar Koivukangas.

I andra halvlek diskuterar Koivukangas och Vuojärvi supporterbeteende och Mikael Granlunds spelarflytt.

Mikael Granlund rättar till sin hjälm.
Från Wild till Predators, Mikael Granlund. Mikael Granlund rättar till sin hjälm. Bild: Icon Sportswire Mikael Granlund

I den tredje halvleken rangordnar Koivukangas och Vuojärvi motionsformer och funderar på favoritfilmer i genren sci-fi.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi föddes i januari 2018 i Pyeongchang och produceras av redaktionen. Det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa veckor medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Du kan skicka feedback, frågor och eventuella förslag på diskussionsämnen till antingen Antti Koivukangas eller Chriso Vuojärvi.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs mera:

Glenn Lindholm: Sex punkter som ska hindra Finland från att halka efter ytterligare – skid-VM i Seefeld bröt den positiva trenden

Noggrannhet, social samvaro, teknik och taktik. Där några punkter som man inom den finländska längdåkningen måste bli bättre på för att i fortsättningen kunna utmana Sverige och Norge i stortävlingar, skriver Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Läs mera:

Finländarna måste börja hitta rätt i "valladjungeln", slår Glenn Lindholm fast – annars blir också nästa skid-VM ett blåvitt magplask

Finländarnas form var inte den bästa möjliga inför skid-VM i Seefeld, men upprepade vallamissar gjorde inte heller framför allt damåkarnas uppgift lättare. Frågar man expertkommentator Glenn Lindholm är det den mellaneuropeiska snön som spelade serviceteamet ett spratt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport