Hoppa till huvudinnehåll

Legendariska Ted Lindsay har dött: ”Alla spelare i NHL står i skuld till honom”

Ted Lindsay.
Ted Lindsay blev 93 år gammal. Ted Lindsay. Bild: James Atoa/Everett Collection/All Over Press NHL,ishockey,Ted Lindsay

Detroit Red Wings-ikonen Ted Lindsay har dött som 93-åring. Den fyrfaldige Stanley Cup-vinnaren är också ihågkommen för att ha varit med om att grunda spelarfacket i NHL.

Kanadensiska ishockeyspelaren Ted Lindsay spelade totalt 17 säsonger i NHL, varav merparten i Detroit Red Wings där han vann fyra mästerskap under 50-talet.

I Detroit var Lindsay en del av den legendariska kedjan ”Production Line” tillsammans med Gordie Howe och Sid Abel.

År 1950 vann Lindsay Art Ross Trophy som ges åt grundseriens effektivaste spelare. Han var också med i All Star-matchen elva år på raken.

Lindsay avslutade sin karriär år 1960 efter tre säsonger i Chicago Blackhawks, men fyra år senare gjorde han comeback och spelade ännu en sista säsong i Detroit.

I sina 1068 grundseriematcher gjorde han 379+472=851 poäng. ”Terrible Ted” satt också utvisad totalt 1808 minuter.

Lindsay blev invald i Hockey Hall of Fame år 1966 och Detroit har pensionerat hans tröjnummer 7.

Mannen bakom spelarfacket

Lindsay var också en drivande kraft i grundandet av NHL:s spelarorganisation. Som tack för sitt arbete för spelarna har han fått ett pris uppkallat efter sig.

Ted Lindsay Award är det årliga priset som tilldelas NHL:s bästa spelare och som röstas fram av spelarna själva. Namnet på priset ändrades år 2010, tidigare hette det Lester B. Pearson Award.

– Han var en sann vägvisare vad gäller spelarnas rättigheter och förbättrade omständigheter. Alla spelare i NHL, tidigare, nuvarande och framtida, står i skuld till honom, skriver spelarorganisationen NHLPA på sin webbplats.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också