Hoppa till huvudinnehåll

Lokal miljöförening: Supershe Islands byggplaner i Ekenäs skärgård oacceptabla

sandstrand
Fjärdskär finns i ett kustvattenområde där vattenkvaliteten är dålig. sandstrand Bild: Monica Slotte / Yle kvinnor,holme,Retreat,Snappertuna,Raseborg,Skärgård,kvinnligt företagande,SuperShe island

Den föreslagna byggrätten på den så kallade Supershe Island i Ekenäs skärgård är oacceptabelt stor, anser miljöföreningen Raseborgs Natur.

Det handlar om ön Fjärdskär där företagaren Kristina Roth har startat en retreat som är riktad till kvinnor.
Verksamheten inleddes förra sommaren och hon har ansökt om att få öka byggnadsrätten från 340 kvadratmeter till 690 kvadratmeter.

"Står i strid med markägarnas jämlika behandling"

Orsaken är att Roth vill bygga till så att 30 personer kan inkvarteras på ön.

Raseborgs Natur anser att byggrätten inte kan öka så mycket eftersom det står i strid med markägarnas jämlika behandling och med principerna i generalplanen.

kvinna framför konstverk på husvägg
Kristina Roth vill inkvartera 30 personer åt gången. kvinna framför konstverk på husvägg Bild: Monica Slotte / Yle kvinnor,holme,retreater,Snappertuna,Raseborg,Skärgård (musikstycke),kvinnligt företagande,konstnär Salla Ikonen

Om byggrätten beviljas kommer det att ha en prejudicerande effekt, som står i strid med den fastställda generalplanen.

Om den föreslagna stranddetaljplanen godkänns öppnar det för en ny totalexploateringsnivå av skärgården, skriver miljöföreningen i ett brev till Raseborg stad.

Stort tryck på ön

Raseborgs Natur påpekar att besökarantalet på Fjärdskär kan komma att uppgå till 400 personer under en säsong. Det här innebär ett stort tryck på ön.

Fjärdskär finns dessutom i ett kustvattenområde där vattenkvaliteten är dålig. Därför måste man ställa högsta tänkbara krav på vattenreningen. Eftersom ön är höglänt, bergig och liten betyder det att avloppshanteringen är utmanande.

öppna dörrar till stuga
¨Blir för hårt tryck med 400 personer under en säsong, anser Raseborgs Natur. öppna dörrar till stuga Bild: Monica Slotte / Yle kvinnor,holme,Retreat,Snappertuna,Raseborg,Skärgård,kvinnligt företagande,SuperShe island

Fjärdskär är drygt tre hektar stor. Raseborgs Natur anser att den bör ha en sådan byggrätt som öar av den storleken brukar erhålla i skärgården.

Planläggningsnämnden inte redo att godkänna

Planläggningsnämnden i Raseborg ansåg redan tidigare att stranddetaljplanen inte kan godkännas som det ser ut nu.

Det beror på att den avviker avsevärt från den nuvarande generalplanen när det gäller byggnadsmängd, enskilda byggnaders maximistorlek och placering.

Sven Holmberg.
Sven Holmberg tycker planen är överdimensionerad. Sven Holmberg. Bild: Marica Hildén / Yle Snappertuna,Raseborg,Västnyland,sven holmberg

Nämndens ordförande Sven Holmberg (SFP) tycker att planen är överdimensionerad i förhållande till holmens storlek och ifrågasätter hur naturen klarar belastningen.

Förslaget till stranddetaljplanen är som bäst framlagt till påseende. Planförslaget kan kommenteras till den 22 mars.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland