Hoppa till huvudinnehåll

Många döda och skadade i amerikansk tornado - också barn bland de omkomna

Över 20 personer har omkommit i en tornado i Alabama. De lokala nyhetsmedierna varnar för flera skadade och döda i tre delstater i sydöstra USA.

Enligt den lokala sheriffen Jay Jones har både vuxna och barn dödats. Flera personer har skadats allvarligt och förts till sjukhus.

De första dödsrapporterna och bilderna kom från Lee County i Alabama. Byggnader, bilar och elledningar har rivits upp från marken, blåst omkring och krossats.

Under natten fortsätter räddningsarbetet, men det försvåras av elavbrott och dåliga kommunikationer då elledningar och mobiltelefontorn har förstörts.

Mörka moln och en virvelstorm sveper över ett skogsområde i skymningen
Tornadon fångades på bild av privatpersonen Justin Merritt. Mörka moln och en virvelstorm sveper över ett skogsområde i skymningen Bild: AFP PHOTO / JUSTIN MERRITT via INSTAGRAM / Lehtikuva Alabama,naturkatastrof,virvelstormar

Man söker fler offer i de drabbade delstaterna i sydöstra USA, Alabama, Georgia och Florida.

Tornadon kategoriseras som EF 3 på Enhanced Fujitas skalan, med en vindhastighet på mellan 60 och 80 m/s, som kan ge mycket allvarliga skador.

USA drabbas ofta av virvelstormar och tromber. Senast man hade så här många omkomna var år 2017, uppger The Weather Channel.

Kvinna ser ut genom ett fönster och ett tak som inte längre finns efter tornadon 2017 i Illinoi
Utsikten från ett tornado-förstört hus i Illinois år 2017. Kvinna ser ut genom ett fönster och ett tak som inte längre finns efter tornadon 2017 i Illinoi skadegörelse,virvelstormar

President Donald Trump manar till försiktighet på Twitter och sänder stöd till anhöriga.

Hårt vinterväder över USA

Också resten av USA drabbas av mycket dåligt väder för tillfället.

Vinterstormen Scott ger mycket snö. Bland annat i New York är alla skolor stängda på måndagen. Flygfälten förbereder sig för omfattande förseningar.

Myndigheterna uppmanar invånarna att hållas hemma. De som måste ta sig ut, ska helst använda allmänna kommunikationsmedel i stället för egna bilar.

Nyheten uppdateras. 4.3.2019 klockan 6.33 uppdaterades dödssiffran från 14 till 22. Klockan 7.53 steg dödssiffran ytterligare, till 23, ingressen ändrades till över 20.

Källor: MSNBC, The Weather Channel, AP