Hoppa till huvudinnehåll

Nordea faller på börsen inför kvällens MOT

Fasaden till ett av Nordeas bankkontor.
Fasaden till ett av Nordeas bankkontor. Bild: Petra Thilman / Yle Nordea,Nordea bank finland,banker,Bankkontor,Nordeas kontor i Ekenäs

Bankkoncernen Nordeas kurs har fallit på börsen i dag. Enligt tidningen Arvopaperi är orsaken möjliga avslöjanden om bankens inblandning i penningtvätt i kvällens Yleprogram MOT.

Programmet heter Nordea ja Kremlin pyykkärit - i översättning ungefär Nordea och bykerskorna i Kreml - och sänds på Yle Arenan klockan 17:00 och i Yle TV1 klockan 20:00.

En omfattande dataläcka avslöjar att transaktioner för hundratals miljoner euro - av suspekt ursprung - har gått genom konton på Nordea.

Dokumenten som MOT:s journalister har kommit över visar hur europeiska banker är kopplade till en omfattande penningtvättshärva med rötter i Ryssland.

MOT har samarbetat med den internationella gruppen undersökande journalister, OCCRP.

I Sverige har Nordeas kursnedgång också noterats, bland annat av SVT.

Inte första gången nordiska banker nämns

Nordeas namn dök upp redan i februari i fjol i samband med den jättelika penningtvättshärva som den danska storbanken Danske Bank är inblandad i.

Skylt där det står Danske Bank.
Danske Bank Skylt där det står Danske Bank. Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen Danske Bank,ekonomi,bank,banking

Det var Danskes kontor i Estland (tidigare Sampo Bank) som medverkat till att kunder lyckats tvätta pengar med brottsligt ursprung.

Den brittisk-amerikanske finansmannen och kapitalplaceraren William "Bill" Browder hävdade att Nordea också var inblandad i härvan, och han bad myndigheterna i Norden göra granskningar.

I Finland har Finansinspektionen veterligen gett sin rapport vidare till Centralkriminalpolisen.

I början av det här året dök en ny nordisk bank upp i spekulationerna om penningtvätt - den svenska storbanken Swedbank och dess filialer i Baltikum.

Den danska tidningen Berlingske har intervjuat analytikern Mikkel Emil Jensen på Sydbank.

Rädslan står skriven i ansiktet på dem

Han säger att Nordeas kursfall är ett tydligt tecken på hur illa det det kan gå om en bank dras in i en misstänkt penningtvättshärva.

- Danske Bank förlorade i fjol 47 procent av sitt marknadsvärde, påminner han. Det är klart att placerarna tar ut "sorgen i förskott". Rädslan står skriven i ansiktet på dem, säger Mikkel Emil Jensen.

Rättelse: Rubriken ändrades den 4.3 klockan 14.20 på grund av ett sakfel.

Läs också