Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktets byggprojekt kan bli dyrt för Vasa stad om vårdreformen faller

Vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus Bild: Yle / Mari Latva-Karjanmaa Vasa centralsjukhus

Sparåtgärder diskuteras både inom Vasa sjukvårdsdistrikt och inom Vasa stad. Stadens sparkrav kan påverka sjukvårdsdistriktet, samtidigt som staden kan få en tilläggsnota på 60 miljoner euro för nybygget vid centralsjukhuset om vårdreformen faller.

Efter 2018 landade Vasa sjukvårdsdistrikts bokslut på ett underskott på sex miljoner euro och Vasa stad gick tio miljoner back.

Hans Frantz (SFP) är ordförande i sjukvårdsdistriktets styrelse och sitter även i stadsstyrelsen. I båda styrelserna diskuterar man sparåtgärder och hur de påverkar varandra.

Stadsstyrelsens beslut att skala bort 2,5 procent av utgifterna under 2019 kan till exempel komma att påverka sjukvårdsdistriktet.

- Vad det innebär för sjukvårdsdistriktet vet vi inte ännu. Men om de 2,5 procenten kommer också får vi nog börja hitta på något helt annat och överväga om det finns någonting man kan avstå från eller göra på annat sätt, säger Frantz.

Hans Frantz.
Hans Frantz (SFP) är ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikts styrelse och ledamot i Vasa stadsstyrelse. Hans Frantz. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist Vasa sjukvårdsdistrikt,hans frantz

Byggprojekt kan belasta staden

Sjukvårdsdistrikts stora byggprojekt H-huset kan å andra sidan komma att bli en belastning för staden, beroende på hur det går med vårdreformen.

- Om vårdreformen blir av kommer kostnaderna att överföras på landskapet, annars betyder det att kommunerna ska betala investeringen precis som man betalar investeringarna idag. Det skulle för Vasa stads del betyda en tilläggsnota på minst 60 miljoner.

Byggprojektet har en budget på 130 miljoner och Vasa stad är största ägaren och användaren av sjukvårdsdistriktet.

- Vi ska diskutera hur kommunerna ställer sig till det där, tillägger Frantz.

Byggarbeten vid Vasa centralsjukhus
Här har man påbörjat bygget av det nya H-huset. Byggarbeten vid Vasa centralsjukhus Bild: Yle/Chanette Härus Vasa centralsjukhus,vasa centralsjukhus byggarbete

Inga samarbetsförhandlingar i planerna

Dyra köptjänster av läkare är en av orsakerna till sjukvårdsdistriktets gick över budgeten 2018. Ett problem man också försöker diskutera fram en lösning för.

- Det är svårt att minska på köptjänstkostnaderna. Till exempel inom psykiatrin har vi länge haft behov av att få ordinarie läkartjänster. Det är svårt att överhuvudtaget få tag på psykiatrier och ännu svårare att få tag på sådana som talar svenska. Men vi försöker hitta på åtgärder som skulle göra oss mindre beroende av köptjänsterna.

Inom sjukvårdsdistriktet har man ännu inte beslutat om några konkreta sparåtgärder.

- Vi har inte fått något mellanbokslut för 2019 än, så vi måste först se vartåt det börjar gå. Om det visar sig att trenden fortsätter är det allt större skäl att börja diskutera småradikala åtgärder, säger Frantz.

Frantz påpekar ändå att de konstaterat att det inte finns någon möjlighet att minska på personalen och att det inte finns några tankar om samarbetsförhandlingar.

Sjukvårdsdistriktet ska ännu behandla det ekonomiska läget vid nästa möte 25 mars.