Hoppa till huvudinnehåll

Valet i Estland: Högern starkare än väntat och Centern hittade aldrig sina vingar

En äldre dam lämnar vallokalen i Paldiski under det estniska parlamentsvalet i mars 2019
Vände de ryska pensionärerna Centern ryggen? Efter en snabb titt på det preliminära valresultatet verkar det så. En äldre dam lämnar vallokalen i Paldiski under det estniska parlamentsvalet i mars 2019 Bild: Gustaf Antell Estland,parlamentsval,Rågervik

Valvakan började chockartat när förhands- och internetrösterna publicerades. Högerliberala Reformpartiet fick 40 procent av de rösterna medan Centerpartiet låg på fjärde plats. Till slut krympte differensen ordentligt, men spännande blev det inte.

För att börja i rätt ända. När det slutliga resultatet rapporterades en halvtimme efter midnatt hade högerliberala Reformpartiet något överraskande, men inte helt, tagit hem segern med 28,8 procent av rösterna.

Tvåa blev Centerpartiet på 23,0 procent. Det var alltså det regeringsledande Centerpartiet som skulle vinna med mellan två och fyra procentenheter, enligt prognoserna.

Och trea blev det nationalkonservativa populistpartiet EKRE med ett väntat resultat, 17,8 procent av rösterna.

Kaja Kallas tittar på sin pappa Siim Kallas
Kaja Kallas, Reformpartiets ordförande, blir antagligen Estlands första kvinnliga premiärminister. Kaja Kallas tittar på sin pappa Siim Kallas Bild: Yle/Gustaf Antell Siim Kallas,Kaja Kallas,Estniska reformpartiet,presidentval

Så långt allt som väntat. Men förhandsrösterna, inklusive internetrösterna, sände chockvågor genom publiken såväl på partiernas valvakor som i hemmasofforna.

Reformpartiet fick 40 procent av alla förhandsröster medan de andra fyra partierna som kommer in i följande Riigikogu (det vill säga fick över fem procent av rösterna) låg mellan 11,4 och 13,5 procent.

Kommentatorerna på rundradiobolaget ERRs TV-valvaka höll först god min och påminde om att Reformpartiet i förra valet år 2015 fick över 37 procent av förhandsrösterna.

Men då fick Centerpartiet 25 procent, mer än dubbelt så mycket som i år.

Sedan till slut sammanfattade Külli Taro, expert på offentlig förvaltning, det som nog alla tänkte:

- Ootamatu, oväntat.

Sedan började den spännande vandringen mot ett jämnare slutresultat. Efterhand som valkretsarna skickade in sina resultat krympte differensen markant.

Två timmar efter att förhandsrösterna publicerades, klockan halv elva, hade Reformpartiets stöd sjunkit till 30,2 procent och Centern var på 21,0 procent.

EKREs stöd hade stigit till väntade 17,6 procent.

- Vi har inte gett upp ännu, men det börjar nog kännas som om det inte blir vinst, sa Centerns Majlis Reps, undervisningsminister hittills.

Samtidigt var det ungefär den här tiden på kvällen som det började stå klart att Reformpartiet och Centerpartiet ihop skulle få över hälften av alla mandat i Riigikogu.

Därmed hade chocken lagt sig och läget var ganska nära det som har spekulerats i flera veckor, nämligen att de två stora partierna bildar regering med det större som premiärministerparti.

- Jag gör allt jag kan för att Centerpartiet ska vara med i nästa koalitionsregering, sa premiärminister Jüri Ratas sent på kvällen.

- Jag gratulerar den som vinner valet och den ska få chansen att bilda regering, sa han med hälsning till Reformpartiets ordförande Kaja Kallas.

Så vad vet vi redan nu?

Vi vet att valets stora vinnare är just Kaja Kallas.

Kallas har fått utstå hård kritik för att partiet inte har lyckats besegra premiärminister Jüri Ratas Centerparti i opinionsundersökningarna.

Nu vann partiet något överraskande valet samtidigt som Kallas själv är valets överlägset största röstmagnet.

Hon fick drygt 20 000 individuella röster och har ett starkt mandat att bli landets första kvinnliga premiärminister.

- Rent matematiskt är det lättare att styra med två partier i regeringen ... men utgår vi från principer och vad vi vill få gjort, så har vi egentligen fler överlappningar med Isamaa och sossarna, sa Kaja Kallas.

En oifylld estnisk valsedel.
En estnisk valsedel fungerar ungefär som en finländsk - skriv kandidatens nummer, inte namn. En oifylld estnisk valsedel. Bild: Gustaf Antell Valsedel,parlamentsval,Estland

Vi vet att det nationalkonservativa EKRE som väntat mer än fördubblar sitt stöd - från åtta procent till knappt aderton. EKRE blir alltså troligen det största oppositionspartiet.

- Jüri Ratas Centerparti lockade inte de ryska väljarna till valurnorna på samma sätt som Edgar Savisaars gjorde. Valdeltagandet sjönk markant i Ida-Virumaa och Tallinn, skrev kontot poliitika.guru på Twitter.

Vi vet att Centern har tappat stöd bland sina mest lojala väljare i det ryskspråkiga Ida-Virumaa. Ida-Virumaa är den enda regionen där valdeltagandet har sjunkit klart sedan valet 2015.

En väljare i båset i en vallokal i Laulasmaa i Estland.
En ensam väljare i båset i vallokalen i Laulasmaa. Här är Reformpartiet populärt. En väljare i båset i en vallokal i Laulasmaa i Estland. Bild: Gustaf Antell Estland,parlamentsval,Laulasmaa

Vi vet att de estniska väljarna gärna röstar på partier som driver en högerliberal ekonomisk politik. Reformpartiet och Isamaa - Fäderneslandet fick tillsammans över 40 procent av rösterna.

Vi vet att andelen väljare som röstar på väldigt värdekonservativa partier är högre i Estland än i de flesta EU-länder. EKRE och Isamaa fick tillsammans nästan 30 procent av rösterna.

Vi vet att det enda vänsterpartiet, regeringspartiet Socialdemokraterna, tappade en tredjedel av sitt stöd och blir minsta parti i parlamentet med 10 procent av rösterna.

Det andra mindre regeringspartiet Isamaa - Fäderneslandet blir igen fjärde i parlamentsvalet. För bara några månader sedan trodde många experter att de inte skulle klara femprocentsspärren.

Bara fem partier klarade spärren på fem procent för att komma in i Riigikogu.

Mor och son lämnar båset i vallokalen i Muraste i Keila kommun strax utanför Tallinn.
Väljare och barn i vallokalen i Muraste skola. Barn och val - det handlar om framtiden. Mor och son lämnar båset i vallokalen i Muraste i Keila kommun strax utanför Tallinn. Bild: Gustaf Antell Estland,Muraste,parlamentsval