Hoppa till huvudinnehåll

"Den perfekta fastlagsbullen ska också vara mat för ögonen"

Riitta Wuorio-Bäck håller fram en bricka med fastlagsbullar.
Riitta Wuorio-Bäck med ett fat fyllt av små fastlagsbullar. Riitta Wuorio-Bäck håller fram en bricka med fastlagsbullar. Bild: Amanda Vikman/Yle person,fastlagsbulle

Det finns många högtider som förknippas med en viss maträtt eller bakverk. På fettisdagen, eller som vi ofta kallar det i Svenskfinland, fastlagstisdagen, dignar hyllorna av fastlagsbullar i diverse lunchrestauranger och caféer.

En person som tänkt lite annorlunda är bagaren Riitta Wuorio-Bäck, skenet kan nämligen bedra när man ser på hennes näpna små fastlagsbullar som egentligen är fyllda petit-chouer.

- Den perfekta fastlagsbullen ska vara söt, och gärna lite ögonmat också, säger Wuorio-Bäck som driver ett café i Kimito centrum.

Ritta donar i sitt kök.
Riitta Wuorio-Bäck har tränat i att jobba under press efter sin medverkan i bakprogrammet Koko suomi leipoo. Ritta donar i sitt kök. Bild: Amanda Vikman/Yle person,fastlagsbulle

Tidigare föredrog hon sina fastlagsbullar med jordgubbssylt, men på senare tid slinker också en och annan bulle med mandelmassa ner.

- Kanske är det en åldersgej det här med mandelmassa, skrattar hon - men om man vill förnya sig så kan man generellt säga att var modig och prova nytt. Kombinera sådant som du tycker om.

Det är med van hand hon svarvar sina bakverk och pyntar dem med mandelflarn och chokladsås. Det är inte konstigt, då hon tidigare i år deltog och vann i MTV3:s program Koko suomi leipoo.

Sverige satsar på temadagar

Ritta Wuorio-Bäck söker inspiration på nätet, och kollar mycket på olika matbloggares sidor. Hon säger att Finland är ganska traditionell när det kommer till bakning.

- Jag tycker att Finland är ett ganska traditionellt land när det kommer till bakverksbranschen. Jag följer mest svenska sidor, där är man också mer alert när det kommer till olika temadagar, säger hon.

Små, söta fastlagsbullar.
Fastlagsbullar på löpande band. Små, söta fastlagsbullar. Bild: Amanda Vikman/Yle Semla,fettisdag

På väggen i Wuorio-Bäcks café ligger en prydligt uppställd lista över de olika temadagarna. Nästa är pannkaksdagen den 28.3 som också råkar vara en torsdag.

- Jag tycker om choklad så kladdkaksdagen är en favorit, säger hon.

Hennes fastlagsbullar är inte gjorda med traditionell deg, men för den som vill satsa på traditionella bullar ger hon tipset att följa receptet på mjölpåsen.

- Sätt inte för mycket mjöl så att degen blir för hård och "stampig", lös deg ska det vara, säger hon.