Hoppa till huvudinnehåll

FC Inter ångar på i finska cupen, TPS får börja förbereda sig på seriematcher i ettan: "Vi vill vinna serien, det är det enda vi siktar på"

Närkamp om bollen i Åboderby.
Det blir inget Åboderby i år. Närkamp om bollen i Åboderby. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press FC Inter Åbo,Turun Palloseura (fotboll),Timo Furuholm

Gruppspelsfasen i Finlands cup i fotboll är avklarad och ett av de två deltagande Åbolagen lyckades ta sig vidare till åttondelsfinal. För TPS väntar nu en nästan två månader lång vänteperiod. Men den kan behövas, säger tränaren Tommi Pikkarainen.

FC Inter lyckades som enda Åbolag ta sig vidare i Finlands cup i fotboll. Inter slutade på andra plats i sin grupp med nio poäng på fem matcher. Endast FC Honka var starkare.

På måndagen klarnade det att Inter ställs mot Uleåborglaget Hercules från division 2 i åttondelsfinalen. Det preliminära matchdatumet är 16.3.

FC Inters chefstränare José Riveiro är nöjd med avancemanget.

– Det är ett tecken på att vi har gjort saker på rätt sätt, säger han på klubbens hemsida.

José Riveiro.
José Riveiro. José Riveiro. Bild: All Over Press FC Inter Åbo,jose riveiro

TPS slutade i sin tur trea i sin grupp. I och med att det endast var de två främsta lagen från grupperna med lag från division 1 som gick vidare till slutspel tog TPS cupäventyr slut redan i gruppspelsfasen.

Men tränaren Tommi Pikkarainen är ändå nöjd med matcherna.

– Fotbollsmässigt åtminstone. Det vi gör nu är annorlunda än hur TPS har gjort tidigare, speciellt försvarsspelet. Resultaten i de senaste matcherna har inte varit det som vi hade hoppats, men jag tycker att vi är på rätt väg, säger han till Yle Åboland och tillägger:

– Även om det kommer att ta en stund innan vi är redo för seriematcher.

Vill du förklara vad ni gör annorlunda i försvarsspelet nu?

– Hög press, det är vad vi åtminstone försöker åstadkomma. Vi vill vara mer aggressiva, springa mer i försvaret, vinna bollar högre upp i fältet. Istället för att bara tänka att försvarsspel handlar om att förhindra motståndarna från att göra mål så tänker vi istället så att försvarsspelet blir en del av anfallsspelet.

"Kommer inte att vara topplag i år"

För FC Inters del resulterade gruppspelsfasen i tre segrar (över IFK Mariehamn, HJK och HIFK) samt två förluster (mot FC Honka och FC Lahti).

TPS slog i sin tur TPV och Ekenäs IF, men förlorade mot KTP och AC Kajaani.

TPS-lotsen Pikkarainen påpekar ändå att man ska ta resultaten med en nypa salt.

– KTP och Kajaani spelade helt okej, men inte tror jag att de kommer att vara topplag i år. Sett till resultaten för ligalagen så hör HJK, SJK och KuPS till de sämsta lagen i ligan i år, medan Ilves är bäst i Finland. Riktigt så tror jag inte det kommer att se ut då säsongen kör igång, säger han.

Tommi Pikkarainen.
Tommi Pikkarainen. Tommi Pikkarainen. Bild: TPS Turun Palloseura (fotboll),Tommi Pikkarainen

Letar fortfarande efter förstärkningar

Lagbygget ser bra ut för både FC Inter och TPS. För Inters del kom klassvärvningen den 11 februari, då klubben bekräftade att man lånat anfallaren Filip Valencic från norska Stabæk.

– För två år sedan var han en av de bästa spelarna i ligan. Han är en oerhört mångsidig anfallare som kommer att hjälpa oss att nå våra mål, konstaterade tränaren Riveiro i samband med transfern.

Både FC Inter och TPS letar ändå fortfarande efter förstärkningar i försvarsleden. Inter-tränaren José Riveiro medgav redan i början av februari att laget var ute efter en vänsterback, medan TPS främst är intresserade av en mittback.

Man ska inte heller utesluta nyförvärv på andra positioner, antyder Pikkarainen.

– Hittar vi en eller två förstärkningar till och håller oss friska så tror jag på våra chanser.

"Kommer att bli jämnt"

TPS mål för säsongen är att ta sig upp tillbaka till ligan direkt.

– Vi vill vinna serien. Det är det enda vi siktar på. Hur det kommer att gå? Det är många matcher att spela, säger Pikkarainen.

Årets division 1 ser ut att bli en jämn historia. Fjolårets båda topplag avancerade till ligan och PS Kemi meddelade redan tidigare att de inte kommer att spela i ettan.

– Jag tror det står mellan oss, Haka, AC Oulu och FF Jaro. Men det kommer att bli jämnt, siar Pikkarainen.

TPS inleder säsongen i division 1 den 27 april med en bortamatch mot MyPa. För FC Inters del kör ligasäsongen igång den 3 april med en bortamatch mot de regerande mästarna HJK.