Hoppa till huvudinnehåll

Fysikerföreningen Quantum satsade på isberg och flöjtmusik - tog hem vinsten andra året i rad i Fastlaskiainen i Åbo

Soligt med kallt väder lockade studerande till Vårdbergsparken även i år för att fira Fastlaskiainen 2019 i Åbo. Ner för backen kom bland annat rävar i en bur, Titanic som krockar med ett isberg och en menslåda.

Snön lyste med sin frånvaro under årets Fastlaskiainen i Åbo, men trots det kom alla bidrag i tävlingen ner för backen - vissa i bättre skick, andra i sämre.

Många hade i år satsat på rök i alla dess färger och även ett och annat politiskt budskap fanns med - som det brukar.

fastlaskiainen i åbo 2019 - bergbana och Ior
I Åbo har många funderat över utseendet på den nya bergbanan i Kakola och därför satsade Åbolands Nation på att skapa en egen variant av den till årets pulkaåk. fastlaskiainen i åbo 2019 - bergbana och Ior Bild: Yle/Jasmine Nedergård studerande,Åbo,fastlaskiainen i åbo 2019

I finalen fanns tre bidrag med: Merkantila Klubben, Åbolands Nation och Fysikerföreningen Quantum.

Merkantila Klubben hade satsat på en live-version av festspelet "beer pong", förstås med både gul och svart rök och firande med skumpa i slutet.

fastlaskiainen i åbo 2019 - beer pong
Beer pong och rök i gult och svart fanns med i Merkantila Klubbens tävlingsbidrag. fastlaskiainen i åbo 2019 - beer pong Bild: Yle/Jasmine Nedergård studerande,Åbo,fastlaskiainen

Åbolands Nation hade följt med rapporteringarna om bergbanan i Kakola och en egen variant av den fick köra ner för backen vid Vårdberget.

Men vinsten gick i år till samma vinnare som fjolåret, nämligen Fysikerföreningen Quantum, som är verksam i Åbo Akademi.

fastlaskiainen i åbo 2019 - isberg och vinnande laget Quantum
Fysikerföreningen Quantum tog emot vinsten för andra året i rad. fastlaskiainen i åbo 2019 - isberg och vinnande laget Quantum Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,studerande,fastlaskiainen

Föreningen hade satsat på kollisionen mellan Titanic och isberget till tonerna av en inte så välspelande flöjt och bidraget lockade därför fram det största hurraropet i finalen och vann.

"Visste redan i idéstadiet att vi hade det vinnande konceptet"

Studerandena Lisa Asplund och Jonas Jern var två av deltagarna i Quantums tävlingsbidrag och berättar hur kul det är att få vinna ännu ett år.

- Man blir ju glad när vi har kunnat sprida glädje till folket och de fick skratta och ha roligt. Det är det det här är till för. Dessutom så firar vår förening 45 år i år, så det känns bra att inleda årsfestfirandet med en vinst på Fastlaskiainen, säger Asplund glatt.

fastlaskiainen i åbo 2019 - isberg och titanic
Fysikerföreningen Quantum fyller också 45 år i år. fastlaskiainen i åbo 2019 - isberg och titanic Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,fastlaskiainen

- Det känns riktigt bra, men vi visste nog direkt i idéstadiet att vi hade det vinnande konceptet på gång då vi planerade, fortsätter Jern.

Hur ser ett vinnande koncept ut då?

- Vinnande konceptet är att ha en stor show och att det sedan också händer någonting under loppet. Det räcker inte mer att du har en fin pulka som du åker ner med, utan det ska nog hända någonting också i backen, säger Jern.

Tänker ni delta igen nästa år?

- Klart vi är med nästa år, inte kan vi ju nöja oss med bara det här inte. Vi måste ju vinna tre år i rad - åtminstone.

Totalt deltog 26 bidrag i det årliga evenemanget, både från Åbo Akademi och från Åbo Universitet.

Artikeln uppdaterad med en vinnarintervju och mera bilder från dagens evenemang.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland