Hoppa till huvudinnehåll

Skidförbundets vd om läget i VM-truppen till Iltasanomat: "Landslaget blir som en liten barnträdgård"

Mika Kulmala
Mika Kulmala är vd för skidförbundet. Mika Kulmala Bild: Jarno Kuusinen / AOP Finlands skidförbund,mika kulmala

I efterdyningarna av skid-VM i Seefeld tar skidförbundets vd Mika Kulmala nu ställning till läget i den finska VM-truppen i längdskidåkning. I en intervju till tidningen Iltasanomat beskriver Kulmala läget tidvis som en barnträdgård. "Det är inget nytt, men absolut inget som vi kan godkänna", säger Kulmala till tidningen.

Egentligen var det en intervju med landslagets mångårige serviceman Ari Marjetta som öppnade upp diskussionen om idrottarnas beteende under det sista tävlingsveckoslutet i Seefeld.

– Det måste finnas mer respekt för människorna. Man måste klara av att säga god morgon när man kommer till servicelastbilen på morgonen. Man kan inte bara gå förbi servicemän och fråga var mina skidor finns, sade Marjetta bland annat till Yle.

Ämnet var också på tapeten i Yle Sportens podd denna vecka.

Chriso Vuojärvi, som själv var på plats i Seefeld och risade åkarnas beteende.

– Enligt uppgift har de finska idrottarna redan under en längre tid saknat hyfs och pli. Det är bra att man från vallateamet lyfter upp det. Det är nu bara så att om man hör till ett team så fasingen, då hälsar man, tackar man, säger varsågod och kanske till och med kostar på sig ett leende då och då, säger Vuojärvi i podden.

Ari Marjetta jobbar med skidservice.
Servicemannen Ari Marjetta. Ari Marjetta jobbar med skidservice. Finlands skidförbund

Nu tar också skidförbundets vd Mika Kulmala bladet från munnen i en intervju för Iltasanomat.

Han berättar att förhållandet mellan åkarna och serviceteamet igen kommer att vara på tapeten när man går igenom säsongen.

– Vi diskuterar det varje vår och varje höst. Sen tar det tyvärr utlopp på detta sätt när det finns fler besvikna än nöjda idrottare i truppen.

– Det är inget nytt, men absolut inget som vi kan godkänna, säger Kulmala till Iltasanomat.

När idrottare opererar under hård press blir landslaget som en barnträdgård i miniatyr― Mika Kulmala

Marjetta sade till Yle att han efterlyste en större förståelse för servicearbetet från åkarnas håll och Kulmala sympatiserar här med servicemannens synpunkt.

– Jag har sett det beteende som Marjetta beskriver och det drabbar nog inte bara servicemännen heller. Det riktas lite åt alla håll.

– När idrottare opererar under hård press blir landslaget som en barnträdgård i miniatyr. Där borde finnas en barnträdgårdslärare som följer med vad som händer, säger Kulmala.

Kulmala vill ändå rikta en känga mot medierna som lyft upp saken på tapeten.

– Jag var på plats i Seefeld och kan nog konstater att mediebilden av det som skett är mer dramatisk än verkligheten, avrundar han.

Skidåkarna tävlar vidare inkommande veckoslut då världscupen mellanlandar vid Holmenkollen i Oslo.

Läs mera:

Finländarna måste börja hitta rätt i "valladjungeln", slår Glenn Lindholm fast – annars blir också nästa skid-VM ett blåvitt magplask

Finländarnas form var inte den bästa möjliga inför skid-VM i Seefeld, men upprepade vallamissar gjorde inte heller framför allt damåkarnas uppgift lättare. Frågar man expertkommentator Glenn Lindholm är det den mellaneuropeiska snön som spelade serviceteamet ett spratt.

Läs mera:

Kan endast en medalj vara det bästa som hänt finsk längdskidåkning? "Hade medaljerna blivit fler hade den djupa diskussionen uteblivit"

Smutsbyket efter skid-VM i Seefeld tvättas just nu på nätsidor och i tidningsspalterna. Iivo Niskanens brons blev Finlands enda medalj och nu granskas allt från vallakatastrofen till skidåkarnas beteende på allvar. Yle Sportens podd misstänker att den diskussionen hade uteblivit om VM-tävlingarna präglats av mer stolpe in.

Läs också