Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare lärare i S:t Karins åtalas för brott mot tjänsteplikt - anklagas för osakligt beteende mot elever

S:t Karins skylt
S:t Karins skylt Bild: Yle/Monica Forssell S:t Karins,skylt

En tidigare lärare i S:t Karins åtalas för brott mot tjänsteplikt. Enligt åklagaren har musikläraren bland annat missbrukat sin ställning som lärare, försummat sin plikt att behandla sina elever jämlikt och har inte heller betett sig på det sätt som tjänsten förutsätter.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse eller höga böter för läraren.

Enligt åklagaren har läraren utnyttjat sin ställning och skapat förtroliga förhållanden till en del elever, som han har behandlat som sina favoriter.

Elever anklagade för osakligt beteende i samband med musikal

Läraren har hållit kontakt med elever även på fritiden per telefon och sms. En del av samtalen och meddelandena har innehållit sexuella anspelningar.

En del av eleverna har varit omyndiga då läraren inledde sin tjänst år 2015.

Läraren jobbade som musiklärare i Kaarinan lukio och sade upp sig i december 2017. Några dagar efter det här gjorde S:t Karins stad en polisanmälan mot läraren.

Fallet väckte uppmärksamhet i samband med att gymnasiet inhiberade en jättesatsning i Logomo i Åbo i slutet av 2017. Då skulle skolans musikalgrupp framföra musikalen Grease, men det här inhiberades då en del elever anklagade läraren för osakligt beteende.

Läraren bestrider åtalet

Den åtalade läraren bestrider både åtalet och anklagelserna och kräver även att åtalet förkastas.

Enligt läraren har han inte varit i ett tillfälligt tjänsteförhållande vid S:t Karins stad under delar av den tid som åtalen gäller och kan därför inte dömas för brott mot tjänsteplikt.

Han anser inte heller att han har betett sig på ett sådant sätt som uppfyller åtalen. Han upplever också att han har blivit arbetsplatsmobbad, vilket påverkade hans hälsa under den aktuella tidpunkten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland