Hoppa till huvudinnehåll

Videogranskningar verkar bli verklighet vid sommarens fotbollsfest – Fifa rekommenderar VAR vid dam-VM

VAR användes vid VM i Ryssland 2018.
VAR användes vid VM i Ryssland 2018. VAR användes vid VM i Ryssland 2018. Bild: /All Over Press videodomarsystem

Mellan den 7 juni och den 7 juli avgörs dam-VM i fotboll i Frankrike. För att allt skall gå rätt till rekommenderar arrangörerna nu med domarkommitténs stöd att videogranskningssystemet VAR tas i bruk under mästerskapet.

Vid förra sommarens fotbolls-VM i Ryssland använde man VAR för första gången. Förkortningen står för "video assistant referee" och utgör ett stöd för huvuddomaren under matcherna.

Nu kan VAR komma att användas också i sommar när damernas VM spelas i Frankrike under en hel månad.

– Vi är mycket nöjda med det jobb man gjort under de senaste månaderna, vårt team och damdomarna därute har gjort ett bra jobb. Vi kan definitivt rekommendera att VAR tas i bruk under VM i Frankrike och ser fram emot dess implementering, säger Zvonimir Boban från Fifa.

Ett defintivt besked om vara eller inte vara för VAR kommer senare under mars månad.

VM spelas i Frankrike mellan 24 lag och omfattar totalt 52 matcher. Finalen spelas den 7 juli på Parc Olympique Lyonnais i Lyon.

Yle innehar sändningsrättigheterna för mästerskapet.

Inga finska domare finns med på den långa listan av rättsskipare som är aktuella för VM-matcher i sommar.

Domaren Kevin Friend signalerar för ett VAR-beslut.
Domaren Kevin Friend signalerar ett VAR-beslut. Domaren Kevin Friend signalerar för ett VAR-beslut. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press videodomarsystem

Läs mera:

Spelarsvinet blev Champions League-domare – men överträningshelvetet var nära att förstöra allt för Mattias Gestranius: ”Drömmen sprack över en natt”

Hurri-rop, näthat och en missad födsel. Mattias Gestranius väg från spottkopp till hyllad Champions League-domare har varit snårig. Men allra värst var ändå skadeperioden som var nära att släcka allt hopp.