Hoppa till huvudinnehåll

Viveca Lindfors missar VM – skada sätter punkt för EM-bronsmedaljörens säsong

Konståkaren Viveca Lindfors i sitt tävlingsprogram.
Konståkaren Viveca Lindfors i sitt tävlingsprogram. Konståkaren Viveca Lindfors i sitt tävlingsprogram. Bild: EPA / Mauri Ratilainen Viveca Lindfors,Konståkare

Konståkaren Viveca Lindfors berättar på sitt Instagram-konto att hennes säsong är över på grund av en skada. Således missar den färska EM-bronsmedaljören chansen att tävla mot världens bästa åkare vid VM-tävlingarna i Japan om två veckor.

Med mindre än två veckor kvar till säsongens huvudmål kommer det sorgliga beskedet från konståkningskretsarna.

Viveca Lindfors är skadad och kommer inte att kunna delta vid VM-tävlingarna i Saitama (JPN) mellan den 18-24 mars.

– Tyvärr måste jag dra mig ur VM-tävlingarna på grund av medicinska skäl. Vi syns nästa säsong, lyder Lindfors korta uppdatering.

Öppna Instagram-inlägget

Skadan på Lindfors öppnar för ett VM-deltagande för Emmi Peltonen, som är följande dam i rangordningen för Finlands del.

– Vi är nog tagna på säng av detta besked. Inte ens de inre kretsarna kände till den här skadan, bekräftar Yle Sportens konståkningsexpert Marianne Nyman.

Nyman minns väl hur det fanns diskussioner om ryggproblem kring Lindfors i samband med EM, men närmare detaljer kring den skadan känner hon inte till.

– Man kunde se genom Vivecas klädsel att hon åkte med ryggen tejpad i Minsk, men det skall ha varit muskelrelaterat, minns Nyman.

Med ett färskt EM-brons i bagaget hade Lindfors haft en reell chans att nå en plats bland de tio främsta vid VM-tävlingarna, vilket i sin tur på sikt hade öppnat för en ytterligare nationsplats för Finland vid VM 2020.

I säsongsbästarankingen bland de till VM anmälda åkarna låg Lindfors på tolfte plats.

Emmi Peltonen intervjuas vid OS i Pyeongchang.
Emmi Peltonen representerade Finland vid OS 2018. Emmi Peltonen intervjuas vid OS i Pyeongchang. Emmi Peltonen,konståkning

– Emmi Peltonen har nog inte haft VM i sina planer alls, ännu mindre andra reserven Jenni Saarinen som visserligen nyligen vann nordiska mästerskapen.

Konståkningsförbundet väntas komma med en bekräftelse om Finlands deltagare under tisdagen.

Yle sänder hela mästerskapet från Japan med svenskt referat av Marianne Nyman.

Läs mera:

EM-brons! Viveca Lindfors glänste och vann skrällmedalj: “Oj så hon öste på!”

Viveca Lindfors har vunnit brons efter ett lysande friprogram i konståknings-EM. Det här är Finlands första EM-medalj på sju år.