Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare en estnisk skidåkare erkänner dopning: "Jag kan inte längre leva i en lögn"

Algo Kärp vid världscupen i Ruka 2016.
Algo Kärp vid världscupen i Ruka 2016. Algo Kärp vid världscupen i Ruka 2016. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Algo Kärp

Under skid-VM i Seefeld avslöjades en omfattande och systematisk dopningshärva och nu fortsätter skandalen att svälla. I den estninska tidningen Ohtuleht träder nu den 33-årige estniske doldisen Algo Kärp fram och erkänner att han dopat sig.

Mitt under de nyligen avslutade VM-tävlingarna i Seefeld gjorde tysk och österrikisk polis tillslag mot olika mål i bägge länderna.

I centrum för skandalen fanns idrottsläkaren Mark Schmidt som snabbt pekades ut som en centralfigur i ett nätverk för dopning.

Under VM kom det fram att det i skidkretsar handlade om österrikarna Max Hauke och Dominik Baldauf, estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu samt Alexej Poltoranin från Kazakstan.

Efter att ännu två cyklister trätt fram och kommit med sina erkännanden ansluter sig nu 33-årige Algo Kärp till listan på skyldiga.

Hoppa över Twitterpostning

Kärp var inte med vid VM i Seefeld och sågs senast i världscupen i Lahtis ifjol. Vid OS i Pyeongchang var han däremot med och blev 17:e man på 50 kilometer.

Nu talar Kärp ut i tidningen Ohtuleht.

– Kontakterna med läkaren kom via Mati Alaver (estländsk tränare), jag sökte inte det här alternativet själv, berättar Kärp för tidningen.

Han är också ångerfull när han uttalar sig om sin framtid efter att han träder fram.

– Med det här erkännandet förstör jag säkert alla mina relationer, men jag kan inte längre leva i en lögn, menar Kärp.

Kärp har representerat Estland vid fem VM och tre OS tidigare i karriären.

Hans bästa placering någonsin i världscupen är en 16:e plats vid Holmenkollen 2014.

– Det är egentligen ganska hemskt att mina bästa resultat har jag gjort som ren åkare. När jag dopade mig var jag faktiskt i så dålig form att det inte var till någon stor nytta. När jag lade av på sommaren förstod jag hur fel jag hade gjort.

Läs mera:

Internationellt dopningsnätverk sprängt mitt under skid-VM – åkare från Österrike, Estland och Kazakstan gripna

Den österrikiska centralkriminalpolisen meddelar att den mitt under pågående skid-VM i Seefeld avslöjat ett internationellt dopningsnätverk. Totalt nio personer har gripits varav fem är skidåkare: två österrikare, två idrottare från Estland och en från Kazakstan.

Läs mera:

”Blir spyfärdig” – video på hur dopningsanklagade VM-åkaren grips med kanyl i armen läckte ut till pressen

Max Hauke är en av åkarna som greps av österrikisk polis i samband med den omfattande dopningsrazzian på onsdagen. Efter att ha medgett att han dopat sig läckte en video på gripandet ut till österrikisk media.

Läs mera:

Dopningsdömde Dürr pekas ut som medhjälpare i österrikiska härvan – Hauke och Baldauf testades sex gånger mellan september och februari

Enligt den österrikiska tidningen Krone Zeitung har Johannes Dürr haft en roll i den österrikiska dopningshärvan. Dürr som åkte fast för dopning i samband med OS i Sotji ska ha hjälpt Max Hauke och Dominik Baldauf att komma i kontakt med den misstänkte idrottsläkaren.

Läs också