Hoppa till huvudinnehåll

Det blir ett spännande presidentval i Ukraina - här en presentation av kandidater

Valkampanj i Ukraina
Valkampanj i Ukraina Valkampanj i Ukraina Bild: Anna Marchenko/TASS All Over Press Ukraina,valkampanjer,Petro Porosjenko

Hela 44 kandidater tävlar om väljarnas gunst i presidentvalet i Ukraina den sista mars. Här kan du läsa om de fem kandidater som ligger bäst till i mätningarna.

Presidentvalet blir spännande. Det beror inte på det stora startfältet kandidater, utan på att ett överraskningsnamn toppar opinionsmätningarna.

Komikern och tv-kändisen Volodomyr Zelenskij leder framför politiska jättar som den nuvarande presidenten Petro Porosjenko och den tidigare premiärministern Julija Tymosjenko.

Det kan fortfarande hända att antalet kandidater minskar. De som nu är registrerade kan nämligen fram till den 7 mars dra sig tillbaka.

Mycket svårt att förutspå utgången

Eftersom det finns så många kandidater och det ser ut att bli ganska jämnt spel blir det troligen en andra omgång i valet.

Just nu ser det ut som om Petro Porosjeno skulle förlora mot vilken annan kandidat som helst i en andra omgång.

Personer går förbi Julija Tymosjenkos kampanjtält i Kiev.
Kampanjerna är igång. Här ser vi Julija Tymosjenkos kampanjtält i Kiev. Personer går förbi Julija Tymosjenkos kampanjtält i Kiev. Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO Julija Tymošenko,presidentval,Ukraina,Kiev,Kampanj

Trots det finns det ingen som med säkerhet kan säga hur väljarna faktiskt röstar då det väl är dags. Många som nu säger sig stöda Zelenskij kanske tvekar i röstningsbåset. De kanske funderar på om de verkligen vill ha en politiskt helt oerfaren person som president.

Rysslandskortet hänger över valet – och ukrainarna är krigströtta

Kandidaterna utvärderas också utgående från hur de förhåller sig till Ryssland.

Ukrainarna är krigströtta och det förekommer åsikter om att det nu är dags att föra direkta förhandlingar med Ryssland för att få slut på kriget i östra Ukraina.

Samtidigt är det många som absolut inte kan tänka sig att ge sin röst till någon Rysslandsvänlig kandidat.

Kandidaterna litar inte på bankerna – har pengar i strumpskaften

En genomgång som tv-kanalen 112 gjort visar att presidentkandidaterna tydligen inte litar på bankerna i Ukraina.

Väldigt många kandidater uppger nämligen att de har stora summor valuta i kontanter.

Det handlar om hundratusentals, i vissa fall över en miljon, dollar, euro och ukrainska hryvnia som de har i reda pengar.

Väljarna är misstänksamma

En utfrågning som Razumov-forskningscentret har gjort i februari 2019 visar att ukrainarna har väldigt lite förtroende för sina beslutsfattare.

Hela 41,1 procent litar inte alls på presidenten, 45,4 procent litar inte på parlamentet och 41,7 procent litar inte på regeringen.

Det ukrainsaka parlamentet.
En stor del av ukrainarna litar inte på parlamentet. Det ukrainsaka parlamentet. Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO Ukraina,parlament

Inte heller tjänstemännen har folkets förtroende. 46,1 procent litar inte alls på dem.

Om man tar med dem som säger att de i stort sett inte litar på dessa handlar det om mellan 70 och 80 procent av befolkningen.

Det här är en av förklaringarna till att en opolitisk kandidat som Volodomyr Zelenskij just nu känns lockande.

Här är de fem kandidater som i slutet av februari låg bäst till i utfrågningar om valet

Kandidaterna som ligger bäst till i opinionsmätningarna

Volodomyr Zelenskij 17,1 procent
Petro Porosjenko 13,1 procent
Julija Tymosjenko 11,5 procent
Jurij Bojko 6,3 procent
Anatolij Hrytsenko 5,9 procent

Eftersom Ukrainsk politik brukar bjuda på överraskningar, kan det hända att någon nu otippad kandidat dyker upp bland de mest populära. Här finns listan på alla kandidater (på ukrainska).

Om ingen av kandidaterna får mera än 50 procent av rösterna blir det en andra omgång den 21 april.

Volodomyr (Vladimir) Zelenskij

Han får valet att framstå som ett skämt men leder stort i opinionsmätningarna – folket ser honom som en ny, frisk vind i den unkna politiken.

Volodomyr Zelenskij
Volodomyr Zelenskij. Volodomyr Zelenskij Bild: AFP / Lehtikuva Volodymyr Zelenskyj,Ukraina

Läs mer om Volodomyr Zelenskij

 • Född 1978 i Kryvij rog, södra Ukraina.
 • Ställer upp för rörelsen Folkets tjänare.
 • Valdevis: Folkets tjänare.
 • Han har studerat ekonomi och är utbildad jurist men har aldrig jobbat inom de branscherna. Zelenskij har hela sitt vuxna liv arbetat inom underhållningsvärlden, inom dans, tv och musik.
 • Han är känd som komiker på tv i en show som handlar om en lärare i historia som av en slump blir president i Ukraina. Serien heter Folkets tjänare och under den devisen har Zelenskij också fört valkampanj.
 • Han är också en av fyra musiker-ståuppkomiker i gruppen Kvartal-95. Med den gruppen har han uppträtt för soldater i östra Ukraina och har vunnit stor popularitet bland dem.
 • Politiskt är Zelenskij en novis som sägs vara helt utan någon uppfattning om utrikespolitik. Gruppen Kvartira-95 har dessutom skandaliserats av avslöjanden om att den har en koppling till Ryssland genom skumma affärer via cypriotiska banker.
 • Han meddelade om sin kandidatur minuten före det nya året 2019 började, alltså strax innan klockan slog tolv och president Porosjenko skulle hålla sitt nyårsnattstal till folket.
 • Hans stora popularitet i opinionsmätningar under vintern visar att det är möjligt för någon helt opolitisk person att väcka väljarnas intresse. Zelenskij framstår som en vardaglig och sympatisk kille bland de vana ringrävarna i ukrainsk politik.
 • Han antas få ekonomiskt stöd för sin kampanj av oligarken Ihor Kolomoyskij vars tv-kanal 1+1 har sänt Zelenskijs program.
 • Trots de goda siffrorna i opinionsmätningar är det inte alls säkert att hans valresultat blir så gott. Många av dem som har uppgett att de stöder Zelenskij har nämligen också sagt att de inte tänker rösta i valet.

Petro Porosjenko

Han kan bli återvald trots att många är arga på hans utlandsresor – den sittande presidenten får jobba hårt men har alla statens resurser på sin sida.

Petro Porosjenko
Petro Porosjenko. Petro Porosjenko Bild: AFP / Lehtikuva Petro Porosjenko,Ukraina

Läs mer om Petro Porosjenko

 • Född 1965 i Odessa-trakten.
 • Ställer upp som obunden kandidat.
 • Valdeviser: "Armén, språket, tron", "Det finns många kandidater, men bara en president" och "Antingen Porosjenko eller Putin".
 • Han studerade internationell rätt och internationella relationer vid universitetet i Kiev där han också jobbade under några år. Han har doktorerat vid Juridikakademin i Odessa. Porosjenko gjorde sin militärtjänst inom en luftvärnsenhet i nuvarande Kazakstan.
 • Hans rikedomar härstammar från ett holdingföretag, UkrPromInvest, som Porosjenko grundat tillsammans med bland andra sin far och sin gode vän Ihor Kononenko. Bland annat företag inom livsmedelsförädling och sötsaksindustri hör till bolaget.
 • Mest känt bland allmänheten i dag är Porosjenkos sötsaksvarumärke Roshen. Porosjenko ledde företaget i praktiken fram till 1998 då han lämnade över ledningen till sin far för att själv bli politiker.
 • Han har hört till många partier. Han började i Leonid Kutjmas socialdemokratiska parti, gick sedan över till Partiet för regional utveckling. Det partiet bytte senare namn till Regionpartiet och var president Viktor Janukovytjs hemvist.
 • 2001 allierade sig Porosjenko med Viktor Jusjtjenkos Vårt Ukraina. Porosjenko ledde Jusjtjenkos valkampanj i presidentvalet 2004 och var en av kampanjens viktigaste sponsorer. Porosjenko har suttit i centralbankens styrelse, han har också varit utrikesminister och minister för handel och ekonomisk utveckling.
 • Under Majdan-revolutionen 2013-14 finansierade Porosjenko till en del proteströrelsen men han höll sig undan publicitet och uppträdde inte på estraderna. Potrosjenko blev populär under Majdan-demonstrationerna just för att han uppträdde självständigt.
 • Han vann presidentvalet i maj 2014 med 54,7 procent av rösterna redan i valets första omgång.
 • Under sin presidentperiod har Porosjenko blivit allt mindre populär. Det har till stor del att göra med att han ofta reser utomlands. Många uppfattar det som att han inte är intresserad av sitt eget folk utan bara vill umgås med andra presidenter.
 • Han har misslyckats i sin kommunikation med väljarna, och har bland annat inte klarat av att föra fram hur stora utländska bidrag han har lyckats få under sina utlandsresor.
 • Eftersom Ukraina också under Porosjenko har genomfört impopulära reformer är många besvikna på honom. Inför valet 2014 lovade Porosjenko att göra sig av med sitt innehav i Roshen om han blir vald. Det löftet har han inte hållit, vilket retar många.

Julija Tymosjenko

Damen med flätan har ändrat frisyr och dessutom förlorat folkets sympati – nu kämpar hon från underläge och går hårt ut mot Porosjenko.

 Julija Tymosjenko
Julija Tymosjenko. Julija Tymosjenko Bild: /All Over Press Julija Tymošenko,Ukraina

Läs mer om Julija Tymosjenko

 • Född 1960 i Dnipropetrovsk.
 • Ställer upp för sitt parti Batkivsjtjyna (Fäderneslandet).
 • Valdevis: En ny riktning för Ukraina.
 • Hon har doktorerat i ekonomi vid universitetet i Kiev men har också en utbildning från gruvinstitutet i Dnipropetrovsk.
 • Blev en av landets ledande oligarker under den tid då hon ledde energibolaget United Energy Systems of Ukraine. Då talade man ofta om henne som olje- och gasprinsessan, och hon blev känd för extravagans, bland annat hade hon ett guldfärgat privatplan.
 • Hon gav några år till det lilla partiet Hromada, men var sedan 1999 själv med och grundade Batkivsjtjyna. Då stödde hon Leonid Kutjma som vann presidentvalet 1999. Satt som vice premiärminister i Viktor Jusjtjenkos regering 1999 – 2001.
 • 2001 greps hon misstänkt för illegal gasimport från Ryssland.
 • Hon blev 2004 internationellt känd som damen med flätan under den orangea revolutionen. Då var hon också enormt populär i hemlandet.
 • Under 2005 hade hon sina första uppmärksammade fejder med Petro Porosjenko, då de båda ville bli premiärminister. Det var som premiärminister hon löste en gaskris med Ryssland, men lösningen var väldigt ofördelaktig för Ukraina.
 • Hon kandiderade mot Viktor Janukovytj i presidentvalet 2010 men förlorade. Det valet har ansetts vara ett av de mera ärliga i ukrainsk politisk historia.
 • President Janukovytj lät gripa Tymosjenko och hon dömdes 2011 till fängelse för mutbrott. Hon hade svåra ryggproblem och familjen talade i offentligheten om hur illa hon for i fängelset. Hon släpptes först efter att Janukovytj hade flytt landet i början av 2014.
 • Då hon återvände till politiken hade hennes popularitet dalat.
 • När hon nu kandiderar i presidentvalet har hon inte kommit med någon riktigt konkret programförklaring. Hennes devis är ”En ny riktning för Ukraina”.
 • Vissa misstänker att Tymosjenko är Rysslands favorit i valet eftersom hon under sin tidigare karriär har haft mycket kontakt med den ryska ledningen.

Jurij Bojko

Han har hoppat från parti till parti, vet allt om energibusinessen, och har sluppit åtal om korruption – många tror han hör till utfyllnadskandidaterna.

Jurij Bojko
Jurij Bojko. Jurij Bojko Bild: EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/GOVERNMENT PRESS SERVICE MANDATORY CREDIT Ukraina,Jurij Bojko

Läs mer om Jurij Bojko

 • Född 1958 i Horlivka i Donetsk-området.
 • Ställer upp som obunden kandidat.
 • Valdevis: En god början.
 • Han studerade i Medeleeves kemisk-tekniska universitet i Moskva och har också en kombinerad ingenjörs-ekonomexamen från Luhansk.
 • Han har arbetat inom vapenindustrin och varit chef för en sprängämnesfabrik i östra Ukraina. Han arbetade senare inom oljehandeln och blev 2002 generaldirektör för det statliga oljebolaget Nafotgaz.
 • Från den posten fick han sparken av den dåvarande premiärministern Julija Tymosjenko som anklagade honom för oegentliga affärskontakter med ett ryskt oljebolag, RusUkrEnergo. Det bolaget var en viktig konkurrent till Tymosjenkos egna intressen i branschen.
 • Senare har det visat sig att Bojko hade samarbetat med såväl ukrainska oligarker som med rysk maffia.
 • Han började sin politiska karriär 2001 i Arbetarpartiet Trudova Ukraina. Han var i två omgångar bränsle- och energiminister (den första gången samtidigt som han ledde Naftogaz) i Viktor Jusjtjenkos regering.
 • Senare gick han med i Viktor Janukovytjs Regionparti och blev också då energiminister, senare utnämndes han till vice premiärminister.
 • Han kandiderade i presidentvalet 2014 men utan framgång, han fick bara 0,19 procent av rösterna. Han blev senare ledare för ett litet parti, Oppositionsblocket.
 • Han hör till de få tidigare regeringsmedlemmar som inte har anklagats för korruption eller för mutbrott.
 • Hans kandidatur i presidentvalet 2019 anses av vissa vara en manipulation. Han misstänks ha ställt upp bara för att han, i en eventuell andra omgång, skulle vara en lättare match för Petro Porosjenko att än till exempel Tymosjenko.
 • Han anses stå nära Ryssland och har talat för förhandlingar och samarbete med landet. Han vill att Minskavtalet om det krigsdrabbade Donbass-området ska fullföljas och att Kiev ska förhandla direkt med representanter för Donbass.

Anatolij Hrytsenko

Han har militär erfarenhet som ger honom trovärdighet – men han har inte råd att göra någon magnifik valkampanj.

Anatolij Hrytsenko
Anatolij Hrytsenko. Anatolij Hrytsenko Bild: /All Over Press Ukraina,Anatoliy Hrytsenko

Läs mer om Anatolij Hrytsenko

 • Född 1957 i Tjerkassy-området.
 • Ställer upp för partiet Gromadskaja Positsija
 • Valdevis: De flesta är ärliga
 • Han är militäringenjör och doktor i teknik med utbildning från militärhögskolan i Kiev.
 • Han hade tänkt sig en karriär inom flygvapnet med kunde på grund av nedsatt syn inte bli flygare. Han arbetade istället med analys vid den ukrainska huvudstabens forskningscenter.
 • Senare avlade han en examen vid elitskolan Flygkrigshögskolan. Han lämnade det militära 1999 med överstes rang.
 • Han hörde till president Kutjmas rådgivare tillsammans med sin vän Oleksandr Razumkov. Då Razumkov dog rätt ung gifte sig Hrytsenko med dennes änka. Hrytsenko blev också chef för ett forskningsinstitut för politik och ekonomi som Razumkov hade grundat.
 • Under den orangea revolutionen var Hrytsenko på Jusjtjekos sida och planerade Jusjtjenkos valkampanj. Som tack för det blev han försvarsminister 2005.
 • Hans förhållande till Jusjtjenko blev emellertid allt sämre och Hrytsenko gick över till ett annat parti, för att senare gå med i Julija Tymosjenkos parti.
 • Också Hrytsenko var kandidat i presidentvalet 2014. Han kom på en fjärde plats med 5 procent av rösterna.
 • Inför valet 2019 har Hrytsenko framstått som en hård motståndare till Ryssland. Han har också lovat bekämpa korruptionen och oligarkväldet i Ukraina.
 • Eftersom han själv inte är någon oligark är det oklart om han har råd att föra någon omfattande valkampanj.

Källor: Den ukrainska valkommissionens webresurs, kandidaternas webbsidor samt deras konton på Facebook, V Kontakte och You Tube. Kyiv Post, Unian.ua, Politico, Atlantic council, Carnegie Moscow Center, OSW Center for Eastern Studies, 112.ua, Razumkov Centre, rbc.ru, empr-media

Läs också