Hoppa till huvudinnehåll

FN:s människorättschef Michelle Bachelet: Beklagligt att Israel fullständigt avvisar oberoende rapport om Gaza - Israel: Hyckleri och partiskhet

Demonstranter bär en skadad palestinsk pojke efter sammandrabbingar med israeliska styrkor vid gränsen mellan Gaza och Israel 12.10.2018
Demonstranter bär en skadad palestinsk pojke efter sammandrabbingar med israeliska styrkor vid gränsen mellan Gaza och Israel 12.10.2018 Demonstranter bär en skadad palestinsk pojke efter sammandrabbingar med israeliska styrkor vid gränsen mellan Gaza och Israel 12.10.2018 Bild: AFP / Lehtikuva Gaza,Israel,palestinier,Skadad person

FN:s människorättschef Michelle Bachelet beklagar att Israel fullständigt har avvisat den FN-rapport om Israels dödande av demonstranter i Gaza. Enligt Israels premiärminister Benjamin Netnyahu slår FN:s människorättsråd nya rekord i hyckleri och lögner.

Michelle Bachelet beklagar att Israel inte tar itu med de mycket allvarliga frågor som har väckts i samband med dödandet i Gaza.

En oberoende FN-utredning har visat att israeliska säkerhetsstyrkor kan ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med att 189 palestinier dödades och över 6 100 skadades under de återkommande demonstrationerna i Gaza i fjol.

Majoriteten av de demonstranter som dödades i Gaza var obeväpnade― FN:s utredning

FN:s utredningskommission säger att det finns rimliga skäl att konstatera att Israels säkerhetsstyrkor har agerat mot internationell rätt.

Kommissionen har också kommit till att majoriteten av de demonstranter som dödades i Gaza var obeväpnade.

Michelle Bachelet
Michelle Bachelet talar inför FN:s råd för mänskliga rättigheter 6.3.2019. Michelle Bachelet Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI Michelle Bachelet,FN:s råd för mänskliga rättigheter

– Nu när den 30 mars närmar sig måste alla berörda parter behärska sig, säger Bachelet med syftning på att det då har förflutit ett år sedan protesterna inleddes. Hon har talat inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.
FN:s människorättsråd slår nya rekord i hyckleri och lögner― Israels Benjamin Netanyahu

Premiärminister Benjamin Netanyahu - som är den som har sagt att Israel helt och hållet avvisar FN-rapporten om Israels agerande i Gaza - anser att FN:s människorättsråd nu "slår nya rekord i hyckleri och lögner utgående från ett tvångsmässigt hat gentemot Israel".

Enligt Netanyahu kommer Israel att fortsätta med att häftigt försvara sin självständighet och sina invånare mot Hamas attacker och Iranstödda terrororganisationer.

Israels utrikesminister Yisrael Katz kallar rapporten för "fientlig, förljugen och partisk".

Utbildningsminister Naftali Bennett har reagerat med att säga: "Svårt att tänka sig att FN skulle kunna sjunka ännu lägre".

Källor: Reuters, Haaretz

 • Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

  Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

  Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

 • "Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

  Finland tar inget ansvar för rekryterade sjukskötare

  Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter.

 • Sju döda efter attentat mot ministerium i Kabul

  Alla misstänkta dödades av polisen.

  Attentatet fick sin början då en bomb kreverade vid informationsministeriet vid middagstid på lördag. Skottlossning pågick i sex timmar därefter. Sju personer dödades och alla fyra attentatsmän sköts ihjäl av polis.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes