Hoppa till huvudinnehåll

Pargas skjuter upp den omfattande ombyggnaden av finska gymnasiet – nya anslag kan bli aktuella

Pargas finska gymnasium.
Pargas finska gymnasium. Pargas finska gymnasium. Bild: Yle/Lotta Sundström Pargas,storgårdin koulu

Stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster i Pargas beslöt på onsdagen att inte ännu klubba igenom beslutet om ombyggnaden av det finska gymnasiet. Enligt sektionens ordförande lättar beslutet på ekonomin för de andra renoveringsprojekten.

Pargas står inför stora ekonomiska utmaningar med tanke på stadens fastigheter.

Enligt stadens egna uträkningar borde man investera fem miljoner euro per år i sina fastigheter de kommande tre åren. De därpå följande åtta åren kräver i sin tur investeringar på omkring tio miljoner euro per år.

Orsaken är bland annat den dåliga inomhusluften i flera av stadens fastigheter.

Under sitt senaste möte den 11 februari konstaterade stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster att Pargas ”befinner sig i ett läge där en ständig underdimensionering av finansieringen” kan leda till att ”stadens ekonomiska resurser inte räcker till för samtidiga framtida renoveringar”.

Planeringsarbetet måste bli klart först

Med detta i tankarna kunde sektionen på sitt möte på onsdagen godkänna helheterna av flera grundliga renoveringar i staden.

Med en ändring: Den omfattande ombyggnaden av det finska gymnasiet blir inte av just nu.

– Det bottnar sig i att stadsstyrelsen tillsatte en planeringsgrupp som ska titta på hela skolkvarteret, förklarar sektionens ordförande Markku Orell (Saml).

Planeringsarbetet förväntas vara klart i maj, men enligt Orell är det sannolikt att byggarbetet inte hinner köra igång under 2019.

Enligt Orell innebär beslutet också att staden kommer att ha mer pengar för de andra aktuella renoveringarna i staden.

– Underskottet blir åtminstone inte lika stort. Nästa möte ska vi få ta del av de exakta siffrorna, berättar han.

– Då kan också eventuella nya anslag vara aktuella, tillägger han.

Sektionen skulle också behandla den omfattande rapporten om stadens fastigheter och deras tekniska läge, förutsättningar och lösningar främst gällande inomhusluften, men remitterade ärendet eftersom det i beredningen fattades konkreta åtgärder.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland