Hoppa till huvudinnehåll

Världsmästaren som minns pi-talet med 100 000 decimalers noggrannhet: “Vem som helst kan skaffa sig ett otroligt minne” – med de här teknikerna lyckas du

Två leende män i soffan.
Programvärd Jonas Sundström memorerade 50 saker i ordning på en timme. Hans namne Jonas von Essen memorerade några fler detaljer. Två leende män i soffan. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö (tv-program),Jonas Sundström,minne,Jonas von Essen

Första arbetsdagen efter semestern. Du sitter vid datorn och ska logga in för första gången på flera veckor. Du provar, svär och efter det tredje försöket låser datorn sig. Känns det bekant?

Andra gånger har du glömt inköpslistan på köksbordet och yrar omkring i butiken som en huvudlös höna.

Nu kan du glömma det. Med den tvåfaldiga minnesvärldsmästaren Jonas von Essens minnestekniker kan du nämligen ta kontroll över ditt minne.

Från dåligt till superminne

Innan Jonas von Essen fick nys om minnestekniker var han en vanlig ung man med ett halvtaskigt minne. Ibland var han irriterad på sitt dåliga minne men hade inga förhoppningar om att det skulle förbättras.

– Jag trodde det var genetiskt, något du föds med.

En leende man ser in i kameran.
I VM lyckades Jonas von Essen bland annat memorera 1400 blandade spelkort på en timme. . En leende man ser in i kameran. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm minne,Strömsö (tv-program),minnestekniker,Minnespalats,Jonas von Essen

Men av en slump hittade von Essen en bok med olika minnestekniker. Den kom att förändra hans liv. Till von Essens stora förvåning fungerade teknikerna.

– Jag kom ihåg mer, snabbare och lättare.

Det handlar om att visualisera och koppla ihop i hjärnan – läs vidare för mer om hur du kan få ett superminne.

Party trick med Trivial Pursuit

För varje månad och år som gick testade han sina gränser allt mer. Han utvecklades och sprängde alla barriärer.

Von Essen lärde sig bland annat årets alla namnsdagar och slog det svenska rekordet genom att komma ihåg över 13 000 decimaler av pi-talet.

Ser du en skadad ödla som lagar sin tå framför dig minns du det utan problem.

Vad har jag för nytta av de här kunskaperna, frågar du dig kanske? Jag behöver inte ens kunna fem decimaler av pi, tänker du.

Ja, minnesmästaren har flera ess i rockärmen. Nästa gång någon föreslår ett parti Trivial Pursuit behöver du inte avstå. Jonas von Essen har också memorerat alla 3000 svar i Trivial Pursuit och det kan även du göra.

– Du kan använda teknikerna till allt som är av faktakaraktär, till exempel namn och språk.

Förvandla siffror till djur

Grundtekniken går ut på att visualisera och koppla ihop fakta med bilder. En siffra säger ingenting, men kopplar du den till en bild blir den mera konkret.

Jonas von Essen har olika bilder för olika tal. Då han memorerar pi-talets 100 000 första decimaler använder han sig av 1000 bilder. Varje tresiffrig kombination är en bild. Till exempel är 111 en flygmyra.

Placera ut i ditt minnespalats

När varje bit fakta har en bild kan de olika bilderna placeras på en rutt, i ett så kallat minnespalats. Det lönar sig att använda bekanta platser som till exempel olika rum i din lägenhet.

Att placera ut bilder i sitt barndomshem är ett fungerande koncept. Du har starka minnen från det och känner till alla rum och skrymslen.

Jonas von Essen memorerar så mycket att hans hem inte räcker till. Han går istället ut på en minnespromenad.

– Jag tänker att jag går i min hemstad och ser de olika bilderna på en rutt.

Purjolök i öronen

Nedan följer några enkla minnesregler som underlättar din vardag. Vi börjar med köplistan.

Vad tycker minnesmästaren om pedagogiken i skolan?

Jonas von Essen upplever att huvudproblemet med undervisningen i skolan är att eleverna alltför ofta lämnas vind för våg när det kommer till strategier för lärande.

– Skolan ställer hårda krav på vad vi ska lära oss, men sedan är det upp till oss själva hur vi ska uppnå dem.

Alla kunde ha hjälp av av minnestekniker, även bevågade barn som kanske studerar ineffektivt. Därför önskar von Essen att en liten del av undervisningen skulle lära ut studietekniker.

– Jag är säker på att det skulle få väldigt stora konsekvenser.

Och han är ett levande exempel på hur effektiva minnesteknikerna är. Han hörde inte ett ord om minnestekniker under sina 12 år i grundskolan och efter det i gymnasiet.

– Men efter att ha studerat minnestekniker i några veckor kunde jag lära mig faktauppgifter många gånger snabbare än förut.

von Essen är bombsäker på att barn och unga skulle ha en smidigare skolgång i fall de lärde sig använda minnestekniker.

– Om jag hade fått lära mig det här från början hade jag uppenbarligen sparat väldigt mycket tid, svett och tårar.

Det konkreta som du kopplar ihop fakta med kan alltså vara en fysisk plats som till exempel ditt hem. Det kan också vara mera intima platser.

Det kan kännas knasigt och till och med ohygieniskt att koppla ihop köplistan med dina kroppsdelar, men det fungerar.

– Föreställ dig att du har spaghetti i håret, purjolök i öronen och ägg som ögon.

När du ska lära dig namn

Döper du fortfarande kollegan Jonas till Johan efter två år på samma jobb? Då kanske följande tips kan vara något för dig. Sluta förnedra dina medmänniskor och kom istället ihåg namn genom att associera personens namn med en bild.

– Träffar du någon som heter Anna kanske hon får en stekpANNA på huvudet, Oscar vinner en Oscar för bästa film och Sara står mitt i en ökenstorm från SAhaRA.

För att bli bättre på geografi

Italien är väldigt lätt att minnas eftersom det ser ut som en stövel. Jonas von Essen vädjar till fantasin och hävdar att alla länder ser ut som något om du tittar tillräckligt noga.

–Tänker du dig att Chile är en chilipeppar, Makedonien en skinkmacka och Angola en angorakatt så sätter de sig mycket bättre i minnet.

Om du vill lära dig språk

Gör en bild av ordets betydelse och koppla ihop den med en bild av vad ordet låter som. Stol på spanska heter exempelvis silla och ödla heter lagarto.

– Ser du en stol täckt med sill och en skadad ödla som lagar sin tå framför dig minns du det utan problem.

Repetition är kunskapens moder

Att öva minnestekniker är som att gå på gymmet. Du måste upprepa och repetera. I början är det segare, men ju bättre du blir desto mer sällan behöver du öva.

– En tumregel är att upprepa det du har lärt dig efter några timmar, efter en dag, efter en vecka och efter en månad. Då kan du få det att verkligen etsa sig fast i långtidsminnet.

I grunden är teknikerna enkla men för att bli bättre behövs alltså träning. Inför världsmästerskapen 2013 och 2014, då von Essen tog guld, tränade han som en toppidrottare.

– Månaderna innan övade jag fem, sex timmar i dagen.

Svårt att slippa tankspriddhet

Jonas von Essen har skrivit en bok om minnestekniker och i ditt bibliotek finns det troligtvis någon bok om minnestekniker. På nätet finns också flera kurser i ämnet. På Yle Arenan finns också hjälp med tekniker.

Även om du skulle utveckla ett superminne skyddas du inte från tankspriddhet. Det har Jonas von Essen erfarat.

– Jag har glömt min dator på tåget på väg till min minnesföreläsning. Fem gånger.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.