Det finns gott om hyresbostäder i de flesta städer och på vissa håll råder överutbud, uppger Vuokraturva. Om du som hyresgäst vill göra en lönsam affär ska du söka efter en bostad nu på momangen – vårvintern är nämligen den tid på året då du kan få den förmånligaste hyran.
Hyresmarknaden är tudelad på samma sätt som marknaden för ägarbostäder. I huvudstadsregionen och i andra tillväxtcentra finns det gott om hyresgäster som fyller bostäderna.
På landsbygden och i mindre städer står många hyresbostäder tomma. Det har lett till sjunkande hyror.
I huvudstadsregionen har utbudet av hyreslägenheter ökat de senaste åren och hyrorna stiger inte längre så mycket snabbare än i andra tillväxtcentra.
Hyran på ettor stiger fortfarande eftersom det råder brist på dem. Tvåor har däremot byggts nya av i så snabb takt att det till och med finns ett överutbud av dem på vissa områden.
Det finns ett större utbud av tvåor så på dem ställs en del krav. Ettor å andra sidan går åt nästan med ett fingerknäpp
Vintern är den lugnaste tiden på hyresmarknaden, vilket gör vårvintern till den gynnsammaste tiden att skriva på ett hyresavtal.
Sannolikheten är att utbudet är lite större och hyrorna lite lägre än på sommaren då nya studeranden tävlar om att sätta vantarna på de bästa lägenheterna. Också barnfamiljer tenderar att flytta på sommaren då barnen är lediga.
God balans i flera större städer – men det varnas för överdriven byggiver
I Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Jyväskylä och Kuopio motsvarar utbudet efterfrågan på ett tillfredsställande vis för tillfället, bedömer Vuokraturva.
Också i Åbo har nya bostäder ploppat upp i snabb takt vilket återspeglas i att hyresgästerna har blivit mer kräsna.
– Det finns ett större utbud av tvåor så på dem ställs en del krav. Ettor å andra sidan går åt nästan med ett fingerknäpp, säger hyresförmedlare Niina Salo vid OP:s fastighetsförmedling i Åbo.

Vuokraturva varnar samtidigt för riskerna av överdriven byggiver. Om man bygger en massa nya bostäder och ändå inte lyckas locka tillräckligt med nya invånare kan det få allvarliga följder för marknaden, påminner styrelseordförande Timo Metsola.
Sådana här tendenser ser Vuokraturva i till exempel Kotka, Björneborg och Tavastehus.
Medelstora städer fast i en nedåtgående spiral
Medelstora städer lider av överutbud på hyresbostäder. Det här är ett problem för så gott som alla orter med färre än 50 000 invånare.
Enligt Vuokraturva befinner sig de medelstora städerna numera i samma situation som glesbygden – och tvingas kämpa med konstant nedåtgående bostadspriser.
Undantagen är de orter som ligger granne med större städer, till exempel Sibbo, S:t Karins och Birkala.