Hoppa till huvudinnehåll

Fyra chanser för Mäkäräinen att förgylla en medioker säsong – klarar hon stortävlingspressen den här gången?

Kaisa Mäkäräinen ser fundersam ut på skjutvallen i Oberhof.
Blir Östersund en fest för Mäkäräinen? Kaisa Mäkäräinen ser fundersam ut på skjutvallen i Oberhof. Bild: imago/Jan Huebner/ All Over Press skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

I skidskytte-VM i Östersund har Finland än en gång endast ett medaljhopp. Ska Kaisa Mäkäräinen i Östersund lyckas få till det efter en medioker säsong i världscupen?

Mäkäräinens säsong hittills har varit kantad av stora problem på vallen, med en skytteprocent som för tillfället ligger på 80,5 – klart lägre än under de senaste säsongerna.

Även resultatmässigt har säsongen varit en berg- och dalbana.

Tre segrar och totalt 7 pallplaceringar har det blivit för Mäkäräinen, men på listan finns också tre tävlingar där hon inte ens fått världscuppoäng.

I totalcupen ligger hon på en femte plats med sju deltävlingar kvar på säsongen. Snacka om en brokig säsong!

Denise Herrmann, Franziska Hildebrand, och Kaisa Mäkäräinen utstrålar av glädje på prispallen i Soldier Hollow.
Kaisa Mäkäräinen har fått stå på prispallen sju gånger denna säsong. Denise Herrmann, Franziska Hildebrand, och Kaisa Mäkäräinen utstrålar av glädje på prispallen i Soldier Hollow. Bild: EPA-EFE/GEORGE FREY Kaisa Mäkäräinen,Denise Herrmann,Franziska Hildebrand

Östersund bjudit på både framgång och krångel för Mäkäräinen.

Av världscuporterna hör Östersund till de orter där Mäkäräinens placeringar varierat en hel del. Främst kanske på grund av att Östersund ofta stått för världscupöppningen.

Av karriärens 84 pallplaceringar har tio kommit i Östersund, fyra av dem är segrar. Mäkäräinens senaste seger från Östersund är från år 2016.

Vid VM i Östersund 2008 blev det inga stora framgångar ännu för Mäkäräinen, som under den säsongen plockade sina första pallplaceringar i världscupen.

I masstarten i det världsmästerskapet blev det en 15:e plats. Mäkäräinens övriga placeringar var en 31:a plats i distansloppet, 55:e i sprint, 15:e i stafett och 10:e i mixed stafett. Jakstarten stod Mäkäräinen över.

Ofta bjuder Östersund på varierande och utmanande vindförhållanden. För Mäkäräinen har just vindförhållandena ställt till med krångel i Östersund.

Speciellt i år då hon kämpat med en hel del problem i skyttet, kan blåsiga förhållanden förstöra VM för Mäkäräinen. Hennes skytte är kanske mer sårbart än tidigare vid varierande vindar.

Däremot passar spåren i Östersund Mäkäräinen. På tävlingsspåren går det här att kompensera en bom på vallen och det är ju till Mäkäräinens fördel.

Kaisa Mäkäräinen åker i en nedförsbacke i Hochfilzen.
Mäkäräinen har haft en ojämn säsong. Kaisa Mäkäräinen åker i en nedförsbacke i Hochfilzen. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Dags för formtopp?

Stortävlingsstatistiken ligger däremot inte riktigt på Mäkäräinens sida. Ofta har stortävlingsresultaten varit lite av besvikelser, med undantag av VM 2011, då det blev guld och silver för Mäkäräinen. Efter det har det, trots stora förväntningar, endast blivit fyra VM-brons för en av de mest framgångsrika damerna i världscupsammanhang.

Den här gången är situationen däremot lite annorlunda. Trots att hon fortfarande är den enda som förväntas kämpa om medalj av finländarna så är pressen att lyckas inte lika stor den här gången.

I och med att resultaten i världscupen varierat så stort och att Mäkäräinen inte kämpar om segern i totalcupen, så har en stor last fallit av hennes axlar.

Visst vill Mäkäräinen vinna och garanterat känner hon press även den här gången på att hon måste lyckas. Men i VM nu har hon, för första gången på flera år, inget att förlora.

Totalcupen står inte på spel, hon har inte glänst under världscupen och hon har inte varit i toppform sedan säsongstarten. Den här gången finns det utrymme för att få en formtopp till VM.

Med snäppet bättre åkning och skytte kan VM ge en guldkant på en annars svajig säsong.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport