Hoppa till huvudinnehåll

Inrikesminister Kai Mykkänen: Finland stöder domstol för IS-krigare

Inrikesminister Kai Mykkänen
Inrikesminister Kai Mykkänen. Inrikesminister Kai Mykkänen Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva Kai Mykkänen,inrikesminister,Samlingspartiet

Regeringen i Finland anser att en internationell domstol borde upprättas för att ta ställning till eventuella brott som personer från Finland har gjort i terrororganisationen Islamiska statens led. Alla nordiska länder stöder tanken.

- Naturligtvis är det en lång process att grunda en sådan domstol men till exempel tribunalen för krigsbrott i Jugoslavien är ett exempel på att man har lyckats döma skyldiga, säger inrikesminister Kai Mykkänen vid EU:s inrikesministermöte i Bryssel.

Enligt Mykkänen kunde en sådan domstol fungera på samma sätt som tribunalen för krigsbrott i Haag.

Hundratals tidigare IS-krigare och deras familjemedlemmar finns nu i olika läger i Syrien. I väntan på att en domstol upprättas måste misstänka noggrant övervakas.

– Det viktiga är att vi begränsar riskerna så att de inte fritt åker iväg till Europa och förorsakar nya problem, säger Mykkänen.

Ingen hjälp till IS-kvinnor

I onsdags förekom allmänt i nyheterna en finländsk kvinna som kallar sig Sanna och som bland andra nyhetskanalen CNN har intervjuat på ett läger i östra Syrien.

Mykkänen hyser ingen sympati för Sanna.

– För Sannas vidkommande gäller att hon har begått ett stort fel då hon har anslutit sig till terrororganisationen, säger Mykkänen.

Då det gäller Sannas barn är läget tragiskt eftersom de inte har haft något eget val.

– Vi hyser ingen sympati för de vuxna som har rest dit. De måste dömas för de brott som de har varit delaktiga i och som de har stött, säger Mykkänen.

Finska staten kommer inte att hjälpa Sanna eller hennes barn att återvända till Finland.

– Vi har inte för avsikt att ordna returtransporter för personer som har deltagit i strider för terrororganisationen IS, säger Mykkänen.

Texten baserar sig på artikeln Mykkänen: Suomi tukee tuomioistuimen perustamista Isis-taistelijoille av Petri Raivio/ Yle Uutiset.

Läs mera:

CNN och ABC: Kvinna och hennes 13-åriga dotter vill återvända från Syrien till Finland

Enligt uppgifter i flera medier, bland dem CNN, önskar en finländsk kvinna och hennes redan bortgifta 13-åriga dotter återvända från Syrien till Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes