Hoppa till huvudinnehåll

Norsk seger i mixedstafetten i Östersund – Finland slutade tionde

Norges ankare Vetle Sjåstad Christiansen för Norge i mål i mixedstafetten i Östersund.
Norsk segeryra i Östersund. Norges ankare Vetle Sjåstad Christiansen för Norge i mål i mixedstafetten i Östersund. Bild: EPA-EFE/ANDERS WIKLUND Vetle Sjåstad Christiansen

Skidskytte-VM i Östersund körde under torsdagen igång med mixedstafett. En på förhand oviss tävling slutade i norsk segerfest. Efter en tung inledning knep det finska laget en tionde plats.

Mixedstafetten i Östersund hade på förhand flera segrarkandidater. Finland, representerat av Venla Lehtonen, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä och Olli Hiidensalo, såg i sin tur på förhand ut att kunna kämpa om en plats bland de tio främsta.

Det finska laget fick ändå en motig start. Trots bra skytte med endast en använd reservpatron växlade Venla Lehtonen in på en tjugoförsta plats, runt två minuter efter ledande Lisa Vittozzi.

– Jag är väldigt besviken med min insats. Skyttet gick bra, men jag förstår inte hur min skidåkning fungerade så dåligt, med tanke på att den känts bra på sistone, sade Lehtonen till Yle.

På nästa etapp lyckades Kaisa Mäkäräinen knappa in på täten med cirka 18 sekunder och avancera med många placeringar. Även hon sköt bra, halvvägs in i tävlingen låg Finland på plats 13.

– Det går inte att dra några större slutsater om formen baserat på dagens insats, men skyttet fungerade i alla fall helt bra, analyserade det finska medaljhoppet till Yle.

Christiansen dominerade på skjutbanan

Tero Seppälä stod för en lyckad insats på sin sträckade och växlade över till ankaret Olli Hiidensalo på en fin åttonde plats.

– Jag kan vara riktigt nöjd med både mitt skytte och min skidning idag, kommenterade Seppälä till Yle.

I täten kunde Norges Johannes Bö rymma ifrån guldkonkurrenterna Tyskland och Italien på den tredje sträckans stående skytte. Guldstriden blev till slut en kamp mellan Norge och Tyskland, som avgjordes på den åttonde och sista skjutningen.

Ett prickfritt skytte av Norges Vetle Sjåstad Christiansen gav honom en tillräcklig lucka till tysken Benedikt Doll och kunde säkra guldet till norrmännen. Olli Hiidensalo förde Finland över mållinjen till en tionde plats, nästan tre minuter efter täten.

Resultat, mixedstafett:

1. Norge 1:17:41.4 (0+7)
2. Tyskland +13.1 (0+9)
3. Italien +1:09.6 (0+14)
4. Ryssland +1:32.4 (0+8)
5. Sverige +1:35.3 (0+10)
..
10. Finland +2:53.2 (0+5)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport