Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsquiz: Kvinnosak, jihadister och blå riksdagsledamöter

Ett kollage med bilder på bland annat Donald Trump. Ovanpå bildkollaget en stor Nyhetsskolan logo.
Ett kollage med bilder på bland annat Donald Trump. Ovanpå bildkollaget en stor Nyhetsskolan logo. Bild: Yle/Martin Huldin Collage,nyheter,mediefostran,Pärmbild,yle nyhetsskolan

Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen.
Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan som gått.

1. Efter att utrikesminister Timo Soini meddelade att han inte ställer upp i riksdagsvalet är framtiden för Blå framtid allt dystrare. Enligt nuvarande opinionsmätningar kommer partiet att få högst ett par ledamöter invalda. Hur många riksdagsledamöter och ministrar har Blå framtid just nu?

2. Amerikanska Hoda Muthana blev radikaliserad som 18-åring och flyttade som 20-åring till Syrien och gifte sig med en IS krigare. Nu ångrar hon sitt engagemang i IS och vill återvända till sitt hemland. Hon har blivit världsberömd eftersom också president Trump har engagerat sig i hennes fall. Vilken stat kommer hon från?

3. En finländsk uppfinning kommer att revolutionera klädindustrin. Den patenterade metoden har fått namnet Spinnova. Vad handlar det om?

4. Över 2000 finländare har tillfrågats i Yles undersökning om hur nöjda de är med sina liv. De flesta tillfrågade är nöjda, men vilken grupp är nöjdast?

5. Den internationella kvinnodagen firas varje år den 8 mars för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors utsatta situation i hela världen. Kvinnodagen var från början inte tänkt som en dag då man köper blommor och praliner till kvinnorna, utan avsikten var att kämpa för kvinnors rättigheter. Vilket år firades den första kvinnodagen?

Hur kändes det? För lätt eller för svårt? Kommentera gärna i kommentarsfältet under artikeln.