Hoppa till huvudinnehåll

Nytt HPV-test är 70 procent effektivare än papa-prov - och ingjuter hopp om att kunna utrota livmoderhalscancern i Finland

Med screening har man lyckats minska på fallen av livmoderhalscancer.
Med screening har man lyckats minska på fallen av livmoderhalscancer i Finland. Med screening har man lyckats minska på fallen av livmoderhalscancer. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press humant papillomvirus,hpv-test

Ett HPV-test som är känsligare än papa-provet tas i bruk i allt större utsträckning för att sålla fram livmoderhalscancer hos kvinnor. Testet och HPV-vaccinet effektiverar bekämpningen av cancerformen.

Om också pojkar i framtiden vaccineras mot HPV (humant papillomvirus) kan livmoderhalscancern försvinna från Finland på samma sätt som polio, säger Johanna Mäenpää, professor och överläkare vid kvinnokliniken på Tammerfors universitetscentralsjukhus.

- Det sker dock inte under min livstid, säger Mäenpää till Yles finska nyheter.

Test noggrannare än papa-prov

Från 2013 har 11-12-åriga flickor vaccinerats mot papillomviruset, vilket väntas minska på cancerfallen markant. HPV, som överförs sexuellt, är den främsta orsaken till livmoderhalscancer, men inte den enda.

Nu tar allt fler sjukvårdsdistrikt i bruk ett HPV-test för att sålla fram HPV-infektioner. Jämfört med papa-provet är testet känsligare och effektivare: testet visar om viruset finns i livmoderhalsen medan papa-provet visar om viruset redan orsakat cellförändringar.

Papa-undersökningen, som görs var femte år bland kvinnor i åldern 30–60 år, är problematisk också för att många, särskilt unga kvinnor inte tar del av screeningen, medan många kvinnor screenas i onödan.

Lovande resultat i Tammerfors

Tammerfors tog i bruk HPV-testet 2012 och enligt Mäenpää är resultaten positiva. Man har identifierat betydligt fler förstadier till cancern med testet jämfört med papa-provet. Testet fungerar också för att förutspå cancerrisken.

– Vi har räknat att HPV-testet är 70 procent bättre än papa-provet och det är mycket. Om HPV är negativt är det mycket osannolikt att en cancern utvecklas under de följande 6–7 åren, säger Mäenpää.

HPV-test i första hand

Testet används också i Åbo och Egentliga Finland och tas nu i bruk i huvudstadsregionen. Framöver använder HUSLAB i första hand HPV-testet för att screena kvinnor som fyllt 30 och papa-provet för yngre. Det beror på att HPV-infektionen är vanlig hos unga kvinnor, men hos de flesta läks den av sig själv. Från 2019 kallar HUSLAB 25–65-åriga kvinnor till screening med fem års intervall.

Varje år insjuknar 160-170 kvinnor i livmoderhalscancer, och vanligast är den bland kvinnor i åldern 30–40 år. 30 procent av patienterna dör. Symptomen - det vanligaste är blödning efter samlag - dyker upp först när tumören redan existerar.

Läs också