Hoppa till huvudinnehåll

Oxfam: EU gör inte tillräckligt för att stoppa skatteparadis

Skatteparadis
Skatteparadis Bild: Mostphotos skatteparadis,skatteplanering,skatteflykt,Offshore

EU gör inte tillräckligt för att stoppa skatteparadis globalt. Samtidigt blundar man för osund skattekonkurrens på hemmaplan.
Det här är några av slutsatserna i en rapport som medborgarorganisationen Oxfam publicerar i dag.

Som ett resultat av de omfattande informationsläckor som bidragit till att uppdaga verksamhet i skatteparadis har EU sedan år 2017 svartlistat länder som skapar förutsättningar för internationell skatteflykt.

För tillfället är fem länder svartlistade och löper risk för EU-sanktioner. Samtidigt finns 63 länder på den gråa listan över länder som lovat bot och bättring vad beskattningen beträffar.

I år kommer den svarta listan sannolikt att bli längre, förutspår medborgarorganisationen Oxfam. Samtidigt finns en risk för att många betydande skatteparadis helt slipper undan EU:s granskande öga.

Ökända öriken kan komma undan

Enligt Johan Langrerock som skrivit rapporten kan länder som Bermuda, Caymanöarna och Panama att komma undan eftersom de till pappers lever upp till EU:s krav.

- Vi ser alltför mycket till de juridiska realiteterna och inte den ekonomiska verklighet som råder i dessa länder. Det som sker i dessa länder är skattesmitning och det återspeglas inte i EU:s syn på dessa länder, säger Langrerock.

Många förknippar skatteparadis med små öriken i varma vatten där ljusskygga företagare kan gömma undan intäkter.

Det här är en sida av slanten, men inte hela sanningen. Många EU-medlemmar lever inte själva upp till alla de krav som EU ställer på länder utanför unionen noterar Oxfam.

Främst förlorar länder som Finland skatteintäkter till andra europeiska länder, säger Langerock.

Bovar också bland EU-länder

Oxfam räknar upp fem EU länder - Cypern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna - som inte lever upp till de krav som EU ställer på utomeuropeiska länder.

- Länder som Finland förlorar i första hand skatteintäkter till andra europeiska länder, inte karibiska länder. Det är dags att komma åt skatteparadisen inom EU.

En lösning på problemet vore att harmonisera företagsbeskattningen inom EU. Det här är ändå svårt då de länder som gynnas av de nuvarande modellen konstaterar Oxfam.