Hoppa till huvudinnehåll

Professor emeritus Göran Djupsund om Yles partimätning: Regeringspartiernas situation är rekorddålig

Professor emeritus i statsvetenskap, Göran Djupsund.
Professor emeritus i statsvetenskap, Göran Djupsund, analyserar Yles nyaste partimätning inför riksdagsvalet. Professor emeritus i statsvetenskap, Göran Djupsund. Bild: Handout Göran Djupsund

Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap, analyserar Yles partimätning och påpekar att det är för tidigt för att börja dra några stora slutsatser.

Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg. Enligt Yles senaste partimätning verkar situationen särskilt dyster för Centern och Samlingspartiet samtidigt som Socialdemokraterna håller ställningarna.

Enligt Djupsund är det ändå för tidigt för att utlysa SDP som valets största segrare.

- Metaforiskt är det som att leda en fotbollsmatch med 2-0 vid halvtid. Går du ut och tror du har vunnit så förlorar du helt säkert när motståndarna aktiverar sig, säger Djupsund.

Djupsund påpekar att Samlingspartiet och de partier som slåss om att bli tredje störst kommer att börja aktivera sig.

Han påminner också om att Samlingspartiet mot slutet av mätningsmånaden börjat repa sig.

- Jag hörde när chefen för Taloustutkimus uttalade sig om den här mätningen. Han konstaterade att man i början av mätningsperioden (en månad) gick det ganska dåligt för Samlingspartiet men att de repade sig mot slutet av månaden, säger Djupsund.

Det motsatta gällde Socialdemokraterna - det gick bra i början, men lite sämre i slutet av månaden. Djupsund tolkar det som att kanske vårdskandalerna inte biter lika mycket på Samlingspartiet som de gjorde för ungefär fyra veckor sedan.

"Centern i mycket svår situation"

Enligt professor Djupsund är Centern fångad i en svår situation.

- Centern har i stort sett läckt åt alla tänkbara håll. De har läckt åt De gröna, Samlingspartiet, framför allt åt Sannfinländare och lite åt Socialdemokraterna. Centern har en ganska svår situation i att de inte kan korrigera sig åt ett håll utan att läcka mer åt ett annat, säger Djupsund.

Han påminner ändå om att valkampanjerna först nu börjar kicka igång.

- Nu har medborgarnas bild av politikerna snarast kommit via medier som rapporterat om saker som de här vårdskandalerna. Så har det varit det här som lyft Sannfinländarna - de här problemen med asylsökande i Uleåborg.

Djupsund förutspår att snart kommer partierna att börja aktivera sig och börja tala direkt till väljarna.

Rekorddåligt för regeringspartierna

Det ser dystert ut för regeringspartierna. Centern har ett stöd på 14,1 och Samlingspartiet 16,2 procent i den nya mätningen.

Enligt Djupsund är regeringspartiernas situation rekorddålig.

- De har rekord på i hur litet samlat stöd de har. Tillsammans har de ungefär 32 procent vilket är rekordartat lågt, säger han.

Djupsund kallar det politiska spel som pågått kring vårdreformens existens "smutsigt" och uppger att man brutit mot gemensamma regler om hur man beter sig i riksdagen, bland annat genom att fatta beslut när utskottsordföranden lämnat rummet.

- Det här vittnar om en viss desperation från regeringspartierna, särskilt Centern. Men oppositionen har också försökt ge tillbaka med samma mynt. Ganska fult spel som medborgarna inte riktigt uppskattar och tycker det är en jädrans teater och att de kunde bete sig.

Vem blir störst?

Enligt Djupsund avgörs de kommande regeringsförhandlingarna utgående vem som blir det största partiet och får första chans att bilda regering - Socialdemokraterna eller Samlingspartiet.

Centern har inte någon chans att bli största parti, tycker Djupsund.

- Inom Samlingspartiet så lutar det mer mot att fortsätta regera med Centerpartiet och en liknande koalition som man för tillfället har. Inom Socialdemokraterna tycks det finnas en lite övervägande åsikt att man hellre samregerar med Centern än med Samlingspartiet.

Det har gått bättre för Sfp i den nyaste mätningen. Enligt Djupsund betyder det här ändå inte mycket - det hela är mest en teknikalitet.

- Mätningen av Sfp är alltid en teknikalitet i de här sammanhangen. Jag skulle inte dra några slutsatser om partiets popularitet. Det handlar om hur väl det här stickprovet träffar finlandssvenskar och om de den här gången intervjuat på svenska och såna saker, säger Djupsund.

Göran Djupsund intervjuades av Anna Dönsberg.

Läs mera:

Yles partimätning: Samlingspartiet och Centern tappar väljare medan Socialdemokraterna ökar sitt försprång

Väljarna fortsätter fly Centern och Samlingspartiet medan Socialdemokraternas försprång framstår som allt mer stabilt, enligt Yles partimätning. Stödet för Sannfinländarna ökar för andra månaden i rad.

Läs mera:

Regeringspartierna ger sig inte de usla gallupsiffrorna till trots – Sannfinländarna slår sig för bröstet

Centern och Samlingspartiet tänker kämpa på, trots bottennoteringen i Yle:s partimätning. Sannfinländarna är hoppfulla.