Hoppa till huvudinnehåll

Regeringspartierna ger sig inte de usla gallupsiffrorna till trots – Sannfinländarna slår sig för bröstet

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i Helsingfors den 28 februari 2019
Samlingspartiet presenterade sin riksdagsvalskampanj nyligen. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i Helsingfors den 28 februari 2019 Bild: Lehtikuva/Markku Ulander Petteri Orpo,Samlingspartiet,Riksdagsvalet i Finland 2019,valkampanjer

Centern och Samlingspartiet tänker kämpa på, trots bottennoteringen i Yle:s partimätning. Sannfinländarna är hoppfulla.

Regeringspartiernas popularitet är på bottennivå. I Yle:s färska partimätning får statsministerpartiet Centern ett stöd på 14,1 och Samlingspartiet 16,2 procent.

Samtidigt växer Socialdemokraternas försprång. Valsegern hägrar bakom hörnet och partiet ser upp för att inte göra bort sig.

För Samlingspartiet är goda råd dyra. Som det nu ser ut är målsättningen om att tävla om statsministerposten inte realistisk.

En del av problemen tros bero på partiets oklara linje i frågan om hur många vårdare det ska finnas inom äldreomsorgen.

- Vi vill ha fler vårdare och vill att människor ska få den vård de behöver. Det budskapet har inte gått hem till fullo, säger riksdagsgruppens ordförande Kalle Jokinen.

Centern ska kämpa på med traditionella medel

Centerns vice ordförande Katri Kulmuni skulle gärna se bättre siffror för sitt parti.

Hon tänker lyfta fram regeringens lyckade sysselsättningspolitik då hon träffar väljare på fältet. Sysselsättningsgraden har ökat och arbetslösheten minskat under regeringsperioden.

- Vi har fem veckor tid att kämpa.

Centerledningen välkomnar folk ombord på partikryssning.
Vice ordförande Katri Kulmuni, partisekreterare Riikka Pirkkalainen och partiordförande Juha Sipilä hälsade på partifolket på Centerns partikryssning nyligen. Centerledningen välkomnar folk ombord på partikryssning. Bild: Yle/ AG Karlsson Centern i Finland

Behövs det förändring inom Centern?

- Vi håller på våra grundprinciper. Det gäller familjerna, det gäller skog och miljö. Vi är det enda partiet som förespråkar hela Finlands sak.

Yrseln kring vård- och förvaltningsreformen har också påverkat regeringspartierna. Officiellt talar de ännu om att folk kommer att bli nöjda då reformen fås i mål och de ser vad den för med sig.

Hård kamp om tredje plats mellan tre partier

Sannfinländarna slår sig för bröstet, då partiet nästan är i kapp Centern och De gröna.

Sannfinländarnas riksdagsgrupps ordförande Leena Meri säger att folk börjat inse det vettiga i partiets alternativ. Förutom invandringspolitiken nämner hon klimatpolitiken.

Samtliga partier understryker att det behövs ett val först. Men med nuvarande siffror blir det svårt att bilda regering.

- Det lönar sig att gå med i regeringen, men bara om man får igenom sina egna målsättningar. Inte så att man är med för att man får och är minister, säger Leena Meri.

Läs mera:

Professor emeritus Göran Djupsund om Yles partimätning: Regeringspartiernas situation är rekorddålig

Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap, analyserar Yles partimätning och påpekar att det är för tidigt för att börja dra några stora slutsatser.