Hoppa till huvudinnehåll

Socialdemokraterna har bra flyt i Norden - snart får kanske både Mette och Antti skåla med Stefan

Antti Rinne och Stefan Löfven dricker skumpa.
Antti Rinne och Stefan Löfven dricker skumpa. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Kommentar,Stefan Löfven,Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti,Socialdemokraterna (Sverige),linda söderlund

Sveriges Stefan Löfven kan få socialdemokratiska statsministerkolleger i både Finland och Danmark efter vårens riksdagsval. Socialdemokraterna är nu största parti i alla nordiska länder, om man bortser från Island.

Socialdemokraterna lever en tynande tillvaro i flera europeiska länder, som i till exempel Frankrike, Spanien, Italien och Holland. Också i Norden har Socialdemokraterna tappat rejält i understöd jämfört med de forna glansdagarna - men ändå klarar de nordiska sossarna sig riktigt bra i opinionen just nu.

I Finland har Antti Rinne goda chanser att bli statsminister, visar Yles färska partimätning. I Danmark kan Mette Frederiksen knipa statsministerposten och samtidigt kanske börja samarbeta med populistiska Dansk Folkeparti.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven, Socialdemokraterna. Stefan Löfven. Bild: TT NEWS AGENCY Stefan Löfven,Sverige,Riksdagsval i Sverige
Det norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre under valvakan efter kommunalvalet i september 2015.
Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet. Det norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre under valvakan efter kommunalvalet i september 2015. Bild: EPA/CORNELIUS POPPE störe

I Sverige lyckades Stefan Löfven efter långa regeringsförhandlingar slutligen spräcka det borgerliga blocket och bli omvald som statsminister.

I Norge snuvades Jonas Gahr Støre visserligen på statsministerposten i valet 2017, men nu är hans Arbeiderparti igen störst i landet med ett understöd på 29,2 procent i NRK:s senaste mätning.

Är det finländarna eller danskarna som går till val först?

I Finland hålls riksdagsvalet som bekant söndagen den 14 april, men i Danmark är det än så länge oklart när valet blir av. I Danmark är det statsministern som bestämmer datum för folketingsvalet och det sker i regel med bara tre veckors varsel.

Nu spekulerar danska medier hejvilt om när Venstres Lars Løkke Rasmussen utlyser val och många gissar att det blir i början av april. Det är tillräckligt långt före Europavalet i slutet av maj och krockar inte heller med påsken.

Det är ändå osannolikt att riksdagsvalet i Finland och Danmark hålls samma dag. I Finland är valet alltid på en söndag, medan det i Danmark hittills aldrig har varit på en söndag.

I Danmark är istället tisdag, onsdag och torsdag de vanligaste valdagarna. Även om valdatumet inte ännu är fastslaget så vet man i alla fall att valet hålls före den 17 juni i år.

Danska sossarnas hårda invandrarpolitik går hem hos väljarna

Kampen om statsministerposten i Danmark står mellan den sittande statsministern Lars Løkke Rasmussen från liberala Venstre och Socialdemokraternas Mette Frederiksen. DR:s senaste opinionsmätning visar att Venstre backar medan Socialdemokraterna går framåt och nu har ett understöd på 28,2 procent.

Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen talar om dubbelmordet i Atlasbergen.
Lars Løkke Rasmussen, Venstre. Danmarks premiärminister Lars Løkke Rasmussen talar om dubbelmordet i Atlasbergen. Bild: EPA-EFE Lars Løkke Rasmussen
Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen, Socialdemokratiet. Mette Frederiksen. Bild: EPA Mette Frederiksen

Under den senaste mandatperioden har de danska sossarna gått allt mera högerut i invandrarpolitiken. Socialdemokraterna stöder flera av populistiska Dansk Folkepartis förslag och har också själva till exempel föreslagit att det ska bli förbjudet att söka asyl i Danmark.

Mette Frederiksen har sagt att hon tänker fortsätta med den hårda invandrarpolitiken om hon vinner valet. För de andra nordiska socialdemokratiska partiledarna är Frederiksens stränga uttalanden sannolikt obekväma.

Det är ju inte i de dyra villaområdena som de syriska flyktingarna får en bostad

Ifjol frågade jag Mattias Tesfaye, invandrarpolitisk talesperson, varför socialdemokraterna har en så hård linje. Då förklarade han att det är den danska arbetarklassen som nu ensam måste bära integrationen av invandrarna, med allt vad det innebär, och att det inte är rättvist.

- Det är ju inte i de dyra villaområdena som de syriska flyktingarna får en bostad. Och därför är det inte heller de rika danskarnas barn som får nya klasskamrater från arabiska länder, sa Mattias Tesfaye till Svenska Yle.

Får både Mette och Antti skåla med Stefan?

I både Finland och Sverige har Socialdemokraterna haft svårt att förnya sig och majoriteten av väljarkåren är pensionärer. Antti Rinne, Stefan Löfven och Jonas Gahr Støre är alla ungefär jämngamla. Löfven har precis passerat 60 och Rinne och Gahr Støre närmar sig båda 60.

I Danmark har Mette Frederiksen däremot lyckats appellera också till yngre väljare, som ser henne som en modig förebild. Frederiksen är också tjugo år yngre än sina nordiska kolleger.

Unga kvinnor håller plakat med danska Socialdemokraternas logo medan de lyssnar på ett tal.
Danska anhängare under Mette Frederiksens Första maj-tal i Fælledparken i Köpenhamn ifjol. Unga kvinnor håller plakat med danska Socialdemokraternas logo medan de lyssnar på ett tal. Bild: EPA Socialdemokraterne (Denmark)

Vem som slutligen vinner det danska och finska riksdagsvalet återstår att se. Får både Mette och Antti skåla med Stefan? Och vilka partier väljer de i så fall att samarbeta med i sina regeringar?

Mette Frederiksen har meddelat att hon satsar på en enpartiregering, och det är inte omöjligt att hon får stöd av Dansk Folkeparti.

Läs också