Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: Samlingspartiet och Centern tappar väljare medan Socialdemokraterna ökar sitt försprång

Grafik som visar stödet för partierna i februari.
Grafik som visar stödet för partierna i februari. partier

Väljarna fortsätter fly Centern och Samlingspartiet medan Socialdemokraternas försprång framstår som allt mer stabilt. Stödet för Sannfinländarna ökar för andra månaden i rad.

När bara fem veckor återstår till riksdagsvalet ser regeringspartierna Centerns och Samlingspartiets slutspurt ut att gå åt fel håll. Särskilt för Samlingspartiet är trenden brant nedåtgående.

Väljarstödet har inte varit så här lågt för någotdera partiet i en enda av Yles partimätningar sedan riksdagsvalet 2015.

För Samlingspartiet handlar det om en trend som tog fart när partiet velade i frågan om hur man ska lösa krisen inom åldringsvården.

- Den största orsaken är fortfarande diskussionen om äldreomsorgen. Stödet för Samlingspartiet var som sämst i början av mätperioden och blev mer hyfsat mot slutet, säger forskningschef Tuomo Turja vid Taloustutkimus.

Så gjordes mätningen

Taloustutkimus har telefonintervjuat 2905 18–79-åriga finländare om vilket parti de skulle rösta på om riksdagsvalet hölls nu.

1777 av dem, det vill säga 61,2 procent, ville uppge vilket parti de stöder.

Intervjuerna gjordes under perioden 6.2-5.3.2019

Felmarginalen är 2 procentenheter.


För Centern ser läget tröstlöst ut. Partiets väljarstöd är nu bara snäppet större än De gröna och Sannfinländarna.

- Centerns skuta läcker i alla riktningar just nu. Flest väljare förlorar Centern till De gröna, Sannfinländarna, Samlingspartiet och Socialdemokraterna. Deras utmaning är helt klart de rörliga väljarna, säger Turja.

Socialdemokraternas försprång växer

Samtidigt växer stödet för socialdemokraterna en aning. Partiledaren Antti Rinnes sjukfrånvaro verkar inte ha påverkat stödet för partiet märkbart.

- Intressant är att stödet för SDP har varit ganska stabilt under hela mätperioden, men alldeles på slutet när Antti Rinne återvänt till politiken var stödet som lägst. Jag skulle inte dra några stora slutsatser men en liten vändning kan man se, säger Turja.

Skillnaden mellan de två största partierna Samlingspartiet och Socialdemokraterna är nu 5,1 procentenheter, men enligt Taloustutkimus forskningschef hinner mycket ännu hända innan valet.

- Man bör komma ihåg att en mycket stor del av väljarna fattar sitt beslut först de sista veckorna och dagarna innan valet, så många röster finns ännu att dela på.

Sannfinländarna slutspurtar

Sannfinländarna vädrar morgonluft och växer nu för andra månaden i rad. Väljarstödet på över 13 procent är det största sedan partisplittringen i juni 2017.

Enligt Taloustutkimus forskningschef verkar det framför allt som om gamla väljare nu hittar tillbaka till partiet efter en tids tvekan.

- Det är den största gruppen, men under den senaste månaden har också Centern och Samlingspartiet läckt väljare till Sannfinländarna, säger Turja.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Läs mera:

Analys: Inte självklart att Samlingspartiet blir näst störst i valet

Centern och Samlingspartiet tävlar om andra platsen i valet i april, enligt Yles partimätning. Sannfinländarna ökar trots att invandringsfrågan inte längre är högst på mediernas agenda. Svenska Yles politiska kommentator Ingemo Lindroos listar fem fenomen att hålla reda på i kampen mellan partierna.