Hoppa till huvudinnehåll

Analys: I fyra år har oppositionen kritiserat reformen - nu är det dags att presentera alternativ

Analys av Marianne Sundholm.
Analys av Marianne Sundholm. Juha Sipilä

Regeringspartierna betonar nu att regeringen tagit sitt ansvar och avgått, medan oppositionen jublar att det var på tiden och fokuserar diskussionen på det stora reformmisslyckandet. Nu väntar vi på alternativen: hur ska reformarbetet med vården fortsätta?

Klockan 13 på fredag ringde det in till plenum som inleddes med närvaroanmälan, alldeles som vanligt. Sedan läste talman Paula Risikko upp meddelandet: Presidenten har tagit emot statsministerns avskedsansökan och regeringen bett om att få fortsätta som tjänstemannaregering.

Så vad händer nu?

Riksdagens arbete fortsätter. Planen är enligt talmannen att hinna med alla lagförslag som är under behandling. Det första de tar itu med är underrättelselagarna.

Sista plenum är inprickat måndagen den 18 mars, med möjligheten att fortsätta också tisdagen den 19 mars. Efter det är det valpaus med en knapp månad kvar till riksdagsvalet den 14 april.

Ansvar eller bara valtaktik?

När statsminister Juha Sipilä träffade pressen på Villa Bjälbo på förmiddagen gjorde han klart att avgångsbeslutet var högst personligt för honom: han talade med presidenten om saken sent torsdag kväll och meddelade de andra regeringsparterna först fredag morgon.

Statsministern gjorde också klart att det är en enorm besvikelse för honom att vård- och landskapsreformen faller. Han vidhåller också att arbetet för att genomföra en vård- och landskapsreform kommer att fortsätta.

Genom att avgå undviker regeringen åtminstone det nederlag som en nedröstning i plenisalen hade inneburit

Kommentarerna i riksdagen i dag är självklart delade. Representanterna för regeringspartierna fokuserar på att regeringen nu tagit sitt ansvar och att det nog blir en reform en vacker dag.

Oppositionspartierna fokuserar på det stora misslyckandet. De upprepar att reformarbetet var dödsdömt från början, redan när Samlingspartiet fick sin valfrihet och Centern sina 18 landskap inskrivna i regeringsprogrammet 2015. Det var en alldeles för stor bit att arbeta med på en gång, påpekar flera oppositionsledare.

Flera oppositionsledare lyfter förstås också gärna upp att regeringen borde ha avgått för länge sedan, att statsministern har ett sinne för dramatik, och att avgångsbeskedet framför allt handlar om valtaktik.

Och visst är det sant. Att reformen inte blir av är ett stort misslyckande för regeringen, men genom att avgå undviker regeringen åtminstone det nederlag, den förnedring, som en nedröstning i plenisalen hade inneburit.

Vad presenterar oppositionspartierna för lösning?

Nu inleds arbetet med att se vilka pusselbitar av reformarbetet som fortfarande går att använda och hur de ska läggas ihop. Sipilä och Centern har inte gett upp med sina landskap, Centerns viceordförande Katri Kulmuni hävdar att det är valfriheten som fällde reformen.

Åsikterna om vad det var som gick fel är många, men de flesta partierna understryker fortfarande att själva vården behöver en reform. Budskapet från oppositionen är att vägen fram måste vara parlamentarisk.

Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen har meddelat att han under helgen skickar ut en inbjudan till alla partierna för en diskussion. Det behövs beslut om hur övergångsperioden ska skötas. Kommunerna och sjukvårdsdistrikt som redan hunnit börja förbereda sig på en reform behöver någon slags besked.

Nu är det dags för oppositionspartierna att presentera sina alternativ: de har lagt ner fyra år på att kritisera reformen som har fallit. Vad är det de vill ha i stället? Det kommer att bli vården som dominerar valdebatterna. Med drygt fem veckor kvar till val är det bråttom att återfå folkets förtroende för politiken.

Läs mera:

Här är 6 skäl till att vårdreformen sprack och regeringen föll: "Man gör inte en Billnässtol av en Ikeapall"

Regering på regering har fallit på grund av försöken att genomföra en vårdreform.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes