Hoppa till huvudinnehåll

Bygg en pergola i trädgården på gränsen mellan det odlade och det vilda

Ibland är det svårt att veta var den odlade trädgården tar slut och var den vilda naturen börjar. I ett sådant gränsland passar det bra att bygga en pergola för att markera gränsen.

Konstruerar man dessutom en del av pergolan så att den har en liten port, får man en spännande passage mellan den tämjda trädgården och den vilda naturen.

Det finns många sätt att göra en grund

Det finns många sätt som man kan fästa stolpar i marken på. Växthuset invid står på gängade pålar. Det går att gjuta i rör eller direkt i marken. I gjutet sätter man då ner järn som stolparna kan fästas i.

Det går att gjuta en längre balk eller en sula som man armerar. Det blir en stark och stadigt grund som man placerar lite under marknivå så att den inte syns. Också från balken sticker fästjärn upp.

Det går också att bara gräva ner impregnerade stolpar. Stolparna står sig många år men impregnerat trä känns inte bra i en trädgård där man odlar saker som skall ätas.

I min pergola står stolparna på medar som jag bränt och grävt ner.

stolpe i marken
stolpe i marken Bild: Yle/Esa Saari Jim Björni,Strömsö

Det gäller att få stolparna att stå rakt och stadigt. Den här pergolans ena ända fäste jag i växthuset. Byggnaden hjälper till så att hela konstruktionen står stadigt.

Jim Björni bygger en pergola.
Jim Björni bygger en pergola. Bild: Yle/Esa Saari Jim Björni,Strömsö,trädgårdsskötsel

Stolparna är ett par centimeter smalare än takdelen. Det ger en fin effekt men skyddar också stolpändarna från regn.

Mellan växthuset och den första stolpen finns porten. Mellan första och andra stolpen kommer en stenkreation som Owe bygger. Han fäster två galler mellan stolparnas yttre sidor. Mellanrummet som bildas fyller han med sten.

I ändan på pergolan finns en liten bänk som är gjord i samma material som stolparna.

liten bänk i ändan på staket
liten bänk i ändan på staket staket,Strömsö

Vinkla taket för regn och synvilla

Takdelen är vinklad åt två håll, dels från växthuset ner till första stolpen (så att regnvattnet inte rinner mot växthuset) och från första stolpen upp igen mot den andra. Förutom att takdelen är vinklad uppifrån ner och upp igen lutar taket även utåt.

Meningen, förutom att vattnet skall rinna av, är att det skall uppstå en synvilla, ett perspektivfel där den sista stolpen skall se ut att vara längre in i trädgården än den andra. Om man tittar noggrant och vill, blir det så.

En rödmålad pergola.
En rödmålad pergola. Bild: Yle/Esa Saari Jim Björni,snickeri

Det här snickeriet skall göras en solig dag. För att få alla vinklar och lutningar att lyckas tog jag solen till hjälp. Ljus och skugga gjorde det lätt att rita ut alla vinklar. För att få alla mått att stämma är det bäst att rita upp allt på en stor skiva.

Jim Björni
Jim Björni Bild: Yle/Esa Saari Jim Björni,Strömsö,snickeri

Man kan bygga portar och pergolan på många sätt. Den här är ganska svår på grund av de många vinklarna och girarna. Om man vill göra en lättare variant kan man helt enkelt göra alla mina krångliga vinklar räta.

Måla din pergola i någon klar färg, dels syns den lite bättre då, dels blir det lite roligare.

bygga staket
bygga staket staket,Strömsö