Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: Hur få politiker att sluta strida och börja samarbeta? – ”Låt sakfrågorna strida, inte människan”

Gymföretagare Peter Hertzberg i Vasa.
Gymföretagare Peter Hertzberg i Vasa. Bild: Yle / Peter Fahlund Grafik Lasse Grönroos samarbete,peter Hertzberg

Företagaren Peter Hertzberg i Vasa hoppas att politiker samarbetar i stället för att slösa energi på ständiga konflikter. Professor Annika Tidström råder beslutsfattarna att fundera på ifall de vill vara en del av problemet eller lösningen.


Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Annika Tidström, professor i företagande vid Vasa universitet, forskar i konflikter.

Hon säger att grundregeln i konflikthantering handlar om att se det naturliga i att vi människor tänker olika - och att konflikter är en del av vår vardag.

- När en konflikt uppstår gäller det att depersonifiera konflikten. Det vill säga att vi ska låta sakerna strida med varandra och inte människorna.

Annika Tidström i vintermiljö.
Professorn i företagande Annika Tidström säger att grundregeln i konflikthantering handlar om att se de naturliga i att vi människor tänker olika och att konflikter är en del av vår vardag. Annika Tidström i vintermiljö. Bild: Yle/Markus Bergfors forskare,annika tidström

Det är svårt att ändra på andra och därför gäller det att ta fram spegeln och fundera på hur du själv kan bidra till lösningen.

- Fråga dig ifall du vill vara en del av problemet eller en del av lösningen.

Diskutera i positiv anda

För att gå vidare i en konstruktiv anda är det en god idé att först koncentrera sig på de frågor vi redan är överens om.

- Att alla mår bra och känner sig trygga är en bättre utgångspunkt än att ta upp orättvisor som inträffade för tio år sedan. Blicka framåt, inte bakåt.

Det här betyder inte att alla politiska motstridigheter bör undvikas. Att till exempel regering och opposition har olika åsikter i en fråga är en del av den demokratiska processen.

Tidström poängterar att alla har rätt till sin åsikt. Vi kan ändå fundera på när och på vilket sätt vi för fram vårt budskap.

- Är målet att komma fram till en gemensam lösning eller vill vi bara trycka ner någon annan.

Vad funderar du på inför riksdagsvalet?

Alla kontaktuppgifter behandlas konfidentiellt, och raderas efter valet.

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val