Hoppa till huvudinnehåll

Livshissen – en podd om när livet har stannat upp och du plötsligt har tid att ställa frågan: Var detta verkligen allt?

Två kvinnor i medelåldern som står i en hiss
Linda Rosendal och Camilla Bergendahl är personerna bakom den nya podden Livshissen. Två kvinnor i medelåldern som står i en hiss Bild: Ålands Radio och Tv Ab poddar,linda rosendal

Livshissen är en podcast där ni får följa Linda och Camilla, två åländska kvinnor i 40-års åldern som kliver ur sin bekvämlighetzon och pratar öppet om hur det känns när livet verkar ha stannat upp. Dagarna går på rutin, den oumbärliga modern är inte längre lika behövd och plötsligt sitter man och funderar på frikort, gumsjuka och gåbbrövar.

Vem är personerna bakom podden Livshissen?

Ja, den ena personligheten heter Camilla Bergendahl, är 44 år gammal och ursprungligen hemma från Österbotten.

- Jag kom till Åland för att sommarjobba och är fortfarande kvar, 20 år senare. Jag har jobbat på sjön där jag också träffade min man. Tillsammans har vi två flickor i tonåren och bor på landet.

Den andra personligheten heter Linda Rosendal och är 39 år gammal.

- Jag kom till Åland redan som 15-åring från Ekenäs. Jag har två pojkar i tonåren - och den första kom redan när jag var 19. Jag lever i ett särboförhållande, träffade också min man på sjön.

Hur känner ni varandra?

- Vi lärde känna varandra för 10 år sedan, på vårt nuvarande jobb inom försäkringsbranschen. Vi insåg ganska snabbt att vi var väldigt lika. Vi hade likadan humor och vi båda älskar att skoja, skratta och spexa, skrattar Camilla.

- Vi fyller i varandras meningar och vi älskar att prata. Vi vill synas och höras, både på gott och ont. Vi är väldigt samspelta och känner varandra mycket bra, tillägger Linda.

Två kvinnor i medelåldern som står i en hiss
Med humor och skratt försöker Linda och Camilla hitta mer spänning och glädjeämnen i sina alltför inrutade liv. Två kvinnor i medelåldern som står i en hiss Bild: Ålands Radio och Tv Ab poddar,linda rosendal

Vad handlar er podd Livshissen om?

- Den handlar om att vi känner en stark frustration över att det inte händer så mycket i våra liv just nu. Det känns som om någon har tryckt på en stor pausknapp, säger Camilla.

Vad ska man göra för att ta sig ur det här inrutade livet som man skapat för sig själv?

- Du märker att barnen plötsligt blivit tonåringar, de går in på sina rum och smäller dörren efter sig och behöver inte dig på samma sätt som förut. Då uppstår frågan: Vad ska man göra nu när man har mer tid för sig själv? Vi ska ju ännu leva i minst 40 år, säger Linda.

- Allting rullar på precis som förut och man vet inte riktigt hur man ska bryta bekvämlighetscirkeln. Du har ditt jobb och din lön som trillar in på kontot så att du kan betala dina räkningar. Men vad ska man göra för att ta sig ur det här inrutade livet som man skapat för sig själv? Det känns som om vi är inne i ett stort ekorrhjul, säger Camilla.

- Mitt i allt har man tid att fundera på sitt eget liv igen, vem är jag? Ska jag bara jobba tills jag går i pension och får en ful klocka som tack för alla år eller finns det något mer som livet kan ge mig, funderar Camilla.

Skulle ni säga att ni befinner er i en livskris?

- Nej, det är nog ett för hårt ord att använda, en djup livskris går vi nog inte igenom, poängterar Camilla.

- I podden diskuterar vi hur vi kan hitta roliga sidospår i livet som kan ge oss positiv energi. Vi vill inte bara äta, sova, jobba och upprepa samma mönster år ut och år in, skrattar Linda.

Två kvinnor i medelåldern som tittar in i kameran och håller i en ram
Två kvinnor i medelåldern som tittar in i kameran och håller i en ram Bild: Ålands Radio och Tv Ab poddar,linda rosendal

Hur föddes idén till podden?

- Vi hade faktiskt länge funderat på att göra en podd tillsammans. Våra kolleger som har fått lyssna på våra diskussioner på jobbet har ofta frågat oss när vi ska förverkliga en gemensam podd. När jag kom i kontakt med poddlabbet på Svenska Yle så tänkte jag att nu jäklar, här är vår chans att göra podden som vi så länge talat om, säger Linda.

Vilka ämnen tar ni upp i er podd?

- I de första avsnitten pratar vi bland annat om frikort som kan ge en liten guldkant i din tillvaro. Vårt gemensamma, läckra frikort är Mikael Persbrandt, skrattar Camilla.

- Vi pratar också om kroppens förfall. Det känns ofta väldigt tabubelagt att prata om vad som händer med kroppen ju äldre man blir, folk vill helt enkelt inte pratat om det, säger Camilla.

- Vi pratar väldigt öppet om både våra egna och våra mäns kroppar. Vi tänker att ifall man i samma mening kan prata om sin egen kropp så kan man också prata om andras kroppar. Vi är till exempel alltid brutalt ärliga med hur mycket vi väger, påpekar Linda.

- Vi diskuterar också mammarollen och framhäver att vi inte är perfekta mammor. Vi klantar oss hela tiden i vårt föräldraskap. Podden bygger helt enkelt på personliga händelser, vad vi råkat ut för och saker vi funderar över, säger Camilla.

- Vi känner oss ofta som udda fåglar och är färdiga att dela med oss av våra tankar. Vi vill gärna också ta upp livskriser som vi gått igenom, tillägger Linda.

Två kvinnor i medelåldern, den ena ligger på en soffa och den andra står
Två kvinnor i medelåldern, den ena ligger på en soffa och den andra står Bild: Ålands Radio och Tv Ab poddar,linda rosendal

Livshissen har producerats i samarbete med Ålands Radio och är ett resultat av poddlabbet på Svenska Yle.

Alex Fager, strategichef på Svenska Yle, vad är poddlabbet?

- Poddlabbet är en satsning där vi försöker få vår publik att komma med idéer kring poddar som de själva har funderat på. Grundtanken var att vår publik kan och förstår sig på podcasts. Många finlandssvenskar har startat egna poddar och vi tänkte att det säkert finns mycket tankar och idéer där ute kring hurdana poddar man kan göra. Vi ville se ifall det finns karaktärer och personligheter i Svenskfinland som borde få höras i poddform.

- Men vi ville inte att publikens bara skulle bidra med tankar kring vad man skulle kunna ha för poddinnehåll på Svenska Yle, utan vi ville också att lyssnarna skulle skicka in ett ljudsampel på sin poddidé. Det var så vi hittade och nu stolt lanserar Livshissen.

De två första avsnitten av Livshissen kan du höra här:

Mer från programmet

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP