Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kvinnor i USA tar till födslostrejk, internationella kvinnodagen firas och spelet om vårdreformen kan blåsas av

Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort hävdar sig vara oskyldig.
Paul Manafort dömdes för skattebrott och bedrägeri. Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort hävdar sig vara oskyldig. Paul J. Manafort

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Fredagen tros vara avgörande för social- och hälsovårdsreformen. Källor inom Samlingspartiet säger till Yle att spelet blåses av idag.

Den internationella kvinnodagen uppmärksammas idag runt om i världen. I USA har kvinnor som kräver bättre moderskapsförmåner gått i födslostrejk.

Var fjärde kommundirektör i Finland är kvinna, uppger tidningsgruppen Uuutissuomalainen. 79 av landets 311 kommuner leds av en kvinna.

Grankulla skickade en räkning på 745 euro till Svenska Yle som ville ta del av de högsta tjänstemännens kreditkortskvitton.

USA:s president Donald Trumps förra kampanjchef Paul Manafort har dömts till 47 månaders fängelse för https://svenska.yle.fi/artikel/2019/03/08/trumps-kampanjchef-paul-manafort-domdes-till-47-manader-i-fangelse-aklagaren. Han måste också betala 50 000 dollar i böter och återbetala 24 miljoner dollar till staten

Största delen av Venezuela drabbades av ett elavbrott just före skymningen i går. Huvudstaden Caracas blev helt utan ström och metron lamslogs. President Nicolas Maduro säger att strömavbrottet orsakades av sabotage medan det statliga elbolaget anklagar sabotörer för att att ha angripit en viktig generator.

På Attendos vårdhem Jalava i kommunen Jorois utnämnde chefen en släkting till kvalitetsansvarig. Personen i fråga har inte lämplig utbildning för jobbet.

Väder

Det snöar i norr och det kan regna i söder.

2..4 grader i söder, 0..+4 grader i mellersta Finland och 0.. -12 grader i norr.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes